Genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2013…

De jury voor de Libris Literatuur Prijs 2013 maakte vandaag bekend welke boeken zijn uitgekozen uit de longlist van 18 titels. De gelukkigen zijn:

  • Esther Gerritsen – Dorst, De Geus
  • Elvis Peeters – Dinsdag, Podium
  • Christiaan Weijts – Euforie, De Arbeiderspers

De  prijswinnaar wordt bekend gemaakt op 6 mei 2013 tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. Met de prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar).

 

PS – hoe het niet moet volgens de jury…

Uit het juryrapport: De jury was weinig enthousiast over het flinke aandeel bij de inzendingen van wat wij de ‘IKEA – roman’ zijn gaan noemen: het boek lijkt als het ware geschreven met behulp van een handleiding: een bouwpakket bestaande uit een handvol personages, een groot geheim in het verleden, tegengestelde belangen en loyaliteiten, een verliefdheid hier of juist wroeging en verdriet over een verbroken relatie daar. Na een onrustige opbouw komt de schrijver uiteindelijk tot een meubel; de verschillende perspectieven en wisselingen van tijd vaak verwarrend met de gelaagdheid die de goede roman kenmerkt. Een aanzienlijk aantal boeken begint met veel potentie, maar verliest gaandeweg het verhaal zijn frisheid, om tenslotte nog wat nadruppelend ten onder te gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *