Tijdschrift ‘De Boekenwereld’ krijgt nieuwe opzet en vormgeving

Op woensdag 27 maart 2013 presenteren Stichting De Boekenwereld, Uitgeverij Vantilt en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam het geheel vernieuwde tijdschrift De Boekenwereld.

De Boekenwereld is een sedert 1984 verschijnend tijdschrift met informatie over het oude en moderne boek en de prentkunst. Het tijdschrift werd de laatste jaren uitgegeven door Stichting De Boekenwereld en Uitgeverij Vantilt. Nu is daar Bijzondere Collecties als derde partner bijgekomen. Hoofdconservator Garrelt Verhoeven is blij met de nieuwe samenwerking:

“Al bijna dertig jaar is De Boekenwereld hét tijdschrift voor liefhebbers van boeken en prenten. Wij hebben bij de Bijzondere Collecties dezelfde doelgroep en hadden de wens om ons groeiende publiek te bedienen met een fraai gedrukt kwartaalblad.

De Boekenwereld wordt het blad over bijzondere collecties in algemene zin, voor iedereen in Nederland en België die het papieren erfgoed een warm hart toedraagt.

Om bredere groepen lezers te bereiken heeft De Boekenwereld voortaan meer oog voor grafische vormgeving, typografie en de recente geschiedenis van het boekenvak. Maar ook traditioneler onderwerpen komen nog steeds aan bod en de vaste columnisten blijven het blad trouw. Daarnaast bevat De Boekenwereld nieuws over tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten in de wereld van het boek.

De Boekenwereld nieuwe stijl verschijnt als kwartaalblad van 96 pagina’s op groot formaat in een nieuwe lay-out van het Amsterdamse vormgeverscollectief Joseph Plateau. Elk nummer krijgt een vouwblad mee dat steeds door een andere vormgever wordt ontworpen.

boekenwereld-nw-2013Het eerste nummer nieuwe stijl is een themanummer over ‘Vrouwen & boeken’.

Het thema sluit aan bij het onlangs verschenen lexicon 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis en de gelijknamige tentoonstelling bij de Bijzondere Collecties.

De presentatie is op woensdag 27 maart 2013, 17.30–19.00 uur (ontvangst vanaf 17.00 uur), Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam (Bijzondere Collecties, Museumcafé). Na het aanbieden van het eerste exemplaar aan Lidewijde Paris, discussiëren Maarten Asscher, Jeffrey Bosch en Tracy Metz over de plaats van het analoge tijdschrift in het digitale tijdperk.

De laatste restyling van het tijdschrift vond plaats in 2009. Het blad kreeg een nieuwe lay-out en werd in full-color en op ander papier gedrukt (zie boekendingen 3 nov 2009).

NB – De cover van het eerste nummer nieuwe stijl, strookt niet bepaald met het hebben van “meer oog voor grafische vormgeving en typografie”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *