Twee tentoonstellingen met werk van Eppo Doeve

  • Crisis in het Persmuseum – Politieke tekeningen van Eppo Doeve over de Nederlandse economie. Te zien in het Persmuseum van 28 maart t/m 1 september 2013.
  • Van 14 juni t/m 14 juli organiseert het Persmuseum een grote overzichtstentoonstelling van het veelzijdige werk van Eppo Doeve in Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Eppo Doeve (Bandoeng, 1907 – Amsterdam, 1981) was een van de bekendste en meest geliefde Nederlandse tekenaars. Zijn bekendheid had hij te danken aan de door hem ontworpen bankbiljetten, zijn optredens op televisie en het werk voor de Avrobode en Elseviers Weekblad. Hij beheerste elke vorm van grafische kunst, zonder een formele opleiding te hebben gehad. Reclames, toneeldecors, boekillustraties, schilderijen; Doeve maakte het allemaal. ‘Hij kon alles wat hij wilde, en wilde alles wat hij kon,’ zei Alexander Pola over zijn collega. Gezien Doeves reusachtige oeuvre lijkt daar geen woord van gelogen. (lees verder)

doeve-persmuseum-2013Politieke tekeningen van Eppo Doeve over de Nederlandse economie

28 maart t/m 1 september 2013

Deze tentoonstelling van spotprenten over de Nederlandse economie van duivelskunstenaar Eppo Doeve (1907 – 1981)geeft een historische kijk op actuele economische kwesties als hypotheekrenteaftrek en werkloosheid.  Kritiek op de potverterende Nederlandse overheid vormt een rode draad in het oeuvre van de alleskunner die zelf bijzonder vrijgevig was.

Op de tentoonstelling zijn onder andere prenten te zien uit opiniebladen als De Groene Amsterdammer en Elseviers Weekblad. Opvallend is dat Eppo Doeve voornamelijk hoogwaardigheidsbekleders en hun financiële misstappen tekent en nauwelijks de gevolgen van de crisis, zoals arme sloebers en hun miserabele leven.

Overzichtstentoonstelling

De tentoonstelling in het Persmuseum kan worden gezien als een prelude op de grote overzichtstentoonstelling die het Persmuseum van 14 juni t/m 14 juli organiseert in Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Bezoekers krijgen een ruime keus aan spotprenten, illustraties, bankbiljetten, affiches en vrij werk te zien. Voor het eerst worden er naast zijn reguliere werk ook toneelmaquettes, monumentale schilderingen en televisieoptredens getoond.

Om het afwisselende oeuvre in de juiste context te plaatsen, werkt het Persmuseum samen met onder meer het Reclame Arsenaal, Museum Enschedé, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Theater Instituut Nederland. Deze multidisciplinaire aanpak is een eerbetoon aan de onvoorstelbare veelzijdigheid die Doeve gedurende zijn leven heeft uitgestraald.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *