Tentoonstelling: Stempel in de stad – 310 jaar Koninklijke Joh. Enschedé

Poster_310jaarEnschede-dlOp 21 juni 2013 bestaat drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé maar liefst 310 jaar. Joh. Enschedé behoort daarmee tot de oudste bedrijven van ons land. In 1703 begonnen als eenvoudige boekdrukkerij, groeide de zaak uit tot een grote Haarlemse onderneming, die met producten als bankbiljetten, postzegels en waardepapier ook internationaal bekend is geworden. Bovendien was en is Joh. Enschedé  een echt familiebedrijf. Het is al 310 jaar in handen van de familie Enschedé en vele Haarlemse families werken er al generaties lang.


JohEnschede-logo
‘Stempel in de stad; 310 jaar Koninklijke Joh. Enschedé’ is gelijktijdig te zien op twee locaties in Haarlem.

In de Hoofdwacht, de zetel van de Historische Vereniging Haerlem (Grote Markt 17).
Van zaterdag 4 mei t/m zondag 29 september 2013. Elke vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur. Toegang gratis.

In de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40)
Van dinsdag 7 mei t/m vrijdag 2 augustus 2013. Elke dinsdag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur en zaterdag 18 mei, 15 juni en 20 juli van 9.00-17.00 uur. Toegang gratis

Lezing – Op maandag 16 mei is er in de Janskerk een lezing over 310 jaar Koninklijke Joh. Enschedé. Meer informatie over deze lezing vindt u hier.

—–

Over de geschiedschrijving van het bedrijf

In 1953 werd een volledige geschiedenis van het bedrijf voorbereid ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan. Het boek, geschreven door Gemeentearchivaris mej. G.H. Kurtz, werd echter als te taai beoordeeld en, ondanks het al verrichte werk – er bestaan nog enkele exemplaren van de drukproef – niet voltooid. In allerijl werd een korte geschiedenis geschreven door Jan van Krimpen. Gecombineerd met een letterproef kwam deze uitgave uit onder de titel “Het Huis Enschedé”.

De belangrijkste publicatie over de geschiedenis van Joh. Enschedé was tot voor kort het boek dat Just Enschedé in 1991 publiceerde onder de titel Enschedé aan het Klokhuisplein. Dit boek doet recht aan de belangrijkste ontwikkelingen binnen het bedrijf en schenkt – terecht – ook de nodige aandacht aan de familie Enschedé. Het verscheen bij de Haarlemse Uitgeverij De Vrieseborch in de serie Haarlemse miniaturen.

gesch-joh-enschede-2003Bij het 300-jarig bestaan in 2003 verscheen de jubileumuitgave ‘Voor Stad en Staat’, waarin de geschiedenis van het bedrijf niet chronologisch, maar thematisch en ‘rapsodisch’ wordt verteld. Het werd geschreven door Frans Willem Lantink, Koosje Sierman en Johan de Zoete. Deze rijk geïllustreerde uitgave bestaat uit zeven deeltjes in cassette (zie afb.).

(bron: Museum Enschedé)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *