Bijzonder cartografisch project: ‘Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie’

atlasvoc2.jpg
Aanzicht van het eiland Onrust – Johannes Vingboons, 1665-1670.

In de jaren 2006-2010 verschijnt als gezamenlijke uitgave van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, het Nationaal Archief, URU-Explokart/Universiteit Utrecht en Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior een zevendelige wetenschappelijke atlas van alle vestigingen en bezittingen van de VOC in Afrika en Azië, onder de serietitel Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie/Comprehensive Atlas of the Dutch United East India Company.
Deze wordt samengesteld op basis van manuscriptkaarten en topografische afbeeldingen uit de relevante VOC-archieven in binnen- en buitenland.

Op 30 november 2007 is in het Nationaal Archief het tweede deel in de reeks gepresenteerd, het eerste regionale deel over Java en Madoera. atlasvoc1.jpg

De afzonderlijke delen worden uitgegeven op basis van de volgende specificaties.

Formaat: 56 x 39,5 cm (h x b, boekblok), 59 x 41,5 x 6 cm (cassette); papier en druk: 170-grams mc kunstdruk, volledige kleurendruk; omvang: 400-432 pagina’s; uitvoering: gebonden uitgave, kaft linnen op 4 mm boorden, ronde rug, folie-stempelopdruk in goud op rug en voorzijde, gelamineerd stofomslag in volledige kleurendruk, schuifcassette 4 mm boord, volledige kleurendruk, gelamineerd; oplage: eenmalige uitgave van max. 1.600 exemplaren, individueel genummerd; tekst: geheel tweetalig, Nederlands en Engels; prijs per deel: intekenprijs € 295,- t/m 31 december van het jaar van uitgave, daarna winkelprijs € 350,- incl. portokosten binnen Nederland.

De vijf hierna volgende regionale delen zijn: Indische Archipel en Oceanië (incl. Malakka, Filippijnen, Australië en Nieuw-Zeeland, voorjaar 2008); Ceylon (najaar 2008); Voor-Indië (incl. Arabisch Schiereiland, Perzië, voorjaar 2009); Afrika (incl. Mauritius, La Réunion etc., najaar 2009); Oost-Azië (Siam/Birma t/m Japan, voorjaar 2010).

Er is grote belangstelling voor deze serie. Het 1e deel verscheen in november 2006 en is nu uitverkocht. Voor het tweede deel werd de oplage verhoogd van 1000 naar 1600 exemplaren, maar op 10 december 2007 waren nog slechts 90 exemplaren beschikbaar!!

Uitgeverij Asia Maior/AtlasMaior.

Artikel (pdf) van het Nationaal Archief over Deel 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *