Gerestaureerde Cuypersbibliotheek in het Rijksmuseum wordt opengesteld voor bezoekers

library-rijksmuseumDe bibliotheek van het Rijksmuseum, vóór de restauratie.

Na de opening van het gerestaureerde Rijksmuseum kunnen museumbezoekers voor het eerst ook de indrukwekkende Cuypersbibliotheek bezichtigen.

Deze bibliotheek was voorheen alleen op afspraak te betreden. Voor wat de bezoeker aantrof citeer ik Joost Ramaer die in sept. 2003 in de Volkskrant zijn bezorgdheid uitte over de toekomst van Cuypers’ studeerkathedraal.

Je mond valt open. Langs drie wanden verrijzen, een meter of twintig de hoogte in, kasten met duizenden boeken zoals je ze nog nooit bij elkaar hebt gezien. Deutsche Renaissance, een standaardwerk uit lang vervlogen tijden, acht kloeke delen gebonden in rood leer. Een ‘landenboek’, atlas noch boek, liggend op een plank – het is veel te lang om te staan. Voor de kasten balustrades met leesplanken, geschraagd door ranke gietijzeren kolommen. In de hoek een gietijzeren wenteltrap, die toegang biedt tot deze boekenhemel.

hofer-libraries-2005Maar kijk hier… ook de bibliotheek is in volle glorie gerestaureerd en wacht op uw bezoek.

De website Flavorwire nam de ‘Rijksmuseum Research Library’ (en de nieuwe Centrale Bibliotheek op het Amsterdamse Oosterdokseiland) op in de top 25 van mooiste openbare bibliotheken ter wereld.

En het aan bibliotheken gewijde boek van de beroemde fotografe Candida Höfer – ‘Libraries’, Thames & Hudson Ltd (2005) – toont de Cuypersbibliotheek op het omslag.

(dit boek is nog steeds te koop, o.a. bij bol.com)

Rijksmuseum Research Library

De Rijksmuseum Research Library is een wetenschappelijke kunsthistorische bedrijfsbibliotheek met bewaarfunctie. De bibliotheek voert sinds 1885 een constant en hoogwaardig aanschafbeleid. De bibliotheek omvat ca. 450.000 banden waarvan ca. 60.000 veilingcatalogi, ruim 500 lopende tijdschriften en jaarverslagen en ca. 3.500 afgesloten tijdschriften. De jaarlijkse aanwas bedraagt gemiddeld 10.000 boeken, veilingcatalogi, en tijdschriften. Op het gebied van de Europese kunstgeschiedenis is de bibliotheek zeer compleet. Vooral door het bezit van belangrijke 19de-eeuwse en oudere bestanden op het gebied van de Nederlandse kunstnijverheid en prent- en tekenkunst neemt zij internationaal een unieke plaats in. www.rijksmuseum.nl

Het Rijksmuseum bezit de meest omvangrijke kunsthistorische bibliotheek van Nederland. Er worden sinds 1885 onafgebroken collectie-gerelateerde boeken, tijdschriften, veiling-, tentoonstellings-, handels- en collectiecatalogi, jaarverslagen etc. verzameld.

Cuypersbibliotheek speelt rol in nieuwe thriller van Tomas Ross

ross-nachtwaker-2013Ter gelegenheid van de heropening van het Rijksmuseum schreef Tomas Ross een thriller over een verloren gewaand document en een mysterieus schilderij die het voortbestaan van het koningshuis bedreigen.

Het verhaal wisselt tussen 1885 en en 2013 :

1885: Terwijl Willem III feest viert op Het Loo en Amsterdam schoffeert door niet bij de opening van het gloednieuwe Rijksmuseum te komen, zoekt de jonge Emma van Oranje Nassau troost bij haar vriend en vertrouweling Sebastiaan de Ranitz. De Nachtwaker is idolaat van de kleine Wilhelmina en krijgt alles te horen over het hof. Maar dat niet alleen. Hij komt ‘een verschrikkelijk geheim’ op het spoor waardoor hij de door hem gehaatte Willem ten val kan brengen. 

 2013: Enkele weken voor de heropening van het Rijksmuseum helpt de 25-jarige Emma, stagiair en studente kunstgeschiedenis, met het inrichten van de Cuypers-bibliotheek. Tussen folianten en manuscripten vindt zij een merkwaardige notitie uit 1889. Wanneer Emma haar hoogleraar Bredius om advies wil vragen, treft ze hem dood aan, vermoord in zijn stoel. Ternauwernood kan ze aan de moordenaar ontsnappen en zoekt hulp, tot blijkt dat zij zelf verdacht wordt van de moord. Vanaf dat moment is ze haar leven niet meer zeker tot ze begrijpt wat de wraak van haar verre voorvader was.

  • Tomas Ross, ‘De nachtwaker : het koningscomplot’
    Uitgeverij Cargo, april 2013
    (te koop bij o.a. bol.com)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *