Aandacht voor Constantijn en Christiaan Huygens – ‘netwerkers uit de Gouden Eeuw’

huygenstento-1Op 25 april 2013 opent de Grote Kerk in Den Haag haar deuren voor een tentoonstelling over twee bijzondere en invloedrijke mannen uit onze Gouden Eeuw, Constantijn en Christiaan Huygens.

Vader Constantijn en zoon Christiaan komen uit een warm en hecht gezin, waar een brede opvoeding en vrijheid belangrijk waren. Dit gezin was de voedingsbodem voor het werk van twee grote mannen in een gouden tijd. De tentoonstelling laat zien wat hun werk voor ons vandaag de dag betekent. Zo’n 350 jaar geleden was de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de machtigste staat in de wereld met de sterkste vloot en een bloeiende handel tot in alle uithoeken van de wereld.

huygenstento-2Aanleiding - De herontdekking van de graven van Christiaan en Constantijn Huygens in de Grote Kerk in Den Haag was de aanleiding om deze expositie over beide grote mannen te organiseren. “De tentoonstelling in de Grote Kerk wordt een groots spektakel over het Huis van Oranje, het goud van onze Gouden Eeuw, en de revolutionaire ontwikkeling van de wetenschap. Door de combinatie van politieke geschiedenis, kunst en wetenschap is de Huygens Tentoonstelling uniek, en meer een moderne belevenis dan een klassieke tentoonstelling. Quite an experience, zouden de Engelsen zeggen.”

Meer tentoonstellingen

huygensjaar-2013De tentoonstelling in de Grote Kerk in Den Haag zal brede aandacht krijgen in de publiciteit, maar ook op diverse andere plaatsen vinden in dit Huygensjaar tentoonstellingen en activiteiten plaats die uw aandacht verdienen, zoals o.a.

  • Huygensmuseum Hofwijck | Christiaan onder de sterren – De Gouden Eeuw van Constantijn | vanaf 25 april 2013

Huygensmuseum Hofwijck, de beroemde buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens in Voorburg heropent eind april 2013. De buitenzijde van het museum is gerestaureerd, de grisailles – de schilderingen aan de buitenzijde – zijn vervangen en in het museum zijn twee compleet nieuwe museale verdiepingen gecreëerd. Bezoekers beleven de zeventiende eeuw voortaan door de ogen van vader en zoon Huygens, op de buitenplaats waar zij beiden woonden én werkten. Hofwijck is daarmee hét museum van de Gouden Eeuw in een notendop.

  • Museum Boerhaave (Leiden) | Uitvindingen van Christiaan Huygens | 30 mei – 27 oktober 2013

Kijk voor de diverse onderdelen op de website van het Huygensjaar

 

 



Leave a Response