Manon Uphoff wint Opzij Literatuurprijs 2013

opzij-prijs-logoManon Uphoff heeft de Opzij Literatuurprijs gewonnen met haar novelle De ochtend valt.

Manon Uphoff kreeg de jaarlijkse prijs voor “het beste literaire werk van een Nederlandse schrijfster” zaterdagavond in het televisieprogramma Opium Night Live. Aan de prijs is een bedrag van vijfduizend euro verbonden.

uphoff-ochtend-2012De jury, voorgezeten door advocate Inez Weski, prijst het boek als het bewijs dat ‘een klein boek groot kan zijn’.

“Wat is de waarheid? Wat is er precies gebeurd? De twijfel, de vermoedens; op ontroerende, meesterlijk gruwelijke en tedere wijze sleept Uphoff de lezer mee in een moeras van suggestie. Ze laat de lezer in grote verwarring, maar zonder onbevredigend gevoel achter” (het juryrapport)

Andere genomineerden waren Esther Gerritsen, Mensje van Keulen, Nelleke Noordervliet en Hannah van Wieringen. Vorig jaar won Hanna Bervoets met haar roman Lieve Céline.

De prijs werd in 1979 ingesteld door het maandblad Opzij als een tweejaarlijkse prijs. Vanaf najaar 2007 wordt één keer in de vijf jaar (voor het eerst weer in 2010) de prijs aan een schrijfster toegekend vanwege haar hele oeuvre. In de tussenliggende jaren gaat de prijs naar het beste boek van een schrijfster in dat jaar (wikipedia).

 



Leave a Response