Illustrator Wim Hofman krijgt de Max Velthuijs-prijs 2013

De Max Velthuijs-prijs 2013 is toegekend aan illustrator Wim Hofman. Deze oeuvreprijs is in 2006 ingesteld door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor de Letterkunde en wordt eens in de drie jaar uitgereikt. Er is een geldbedrag van 60.000 euro aan verbonden. De winnaar krijgt de prijs uitgereikt op 19 september tijdens een bijeenkomst in het Letterkundig Museum in Den Haag.

De jury schrijft over Hofmans werk dat het …

“om verbazing gaat, om het ervaren van vrijheid door verbeelding. Hij maakt beelden die schuren, werpt weerhaakjes uit die scherp genoeg zijn om stevig vast te haken, een mensenleven lang”.

Wim Hofman (72) tekent niet alleen, hij schrijft ook kinderboeken. Hij is meerdere malen bekroond met Gouden en Zilveren Griffels en Gouden Penselen door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. In 1991 kreeg hij de Theo Thijssenprijs, een oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

De Max Velthuijs-prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken, wordt beheerd door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, die ook de jaarlijks toegekende P.C. Hooft-prijs en de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor jeugdliteratuur onder haar hoede heeft. Aan de prijs is een bedrag verbonden van €60.000, gelijk aan de P.C. Hooft- en Theo Thijsen-prijs.

De prijs werd eerder toegekend aan Thé Tjong-Khing (2010) en Mance Post (2007).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *