Gouden Boekjes na 60 jaar nog altijd populair – tentoonstelling Museum van de Twintigste Eeuw

museum-20e-eeuw-logo’60 Jaar Gouden Boekjes’ van 27 april – 27 oktober 2013 in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn

De Gouden Boekjes bestaan dit jaar 60 jaar. De prachtig geïllustreerde kinderboekenreeks met de gouden ruggetjes roept nog altijd veel sentiment op bij jong en oud. Er zijn inmiddels 4 generaties mee groot geworden! De meest gelezen boekjes komen nu tot leven in de oude gevangenis op het Oostereiland, waar het museum is gevestigd. Ouders smelten weg bij al dat jeugdsentiment en de kinderen leven zich uit!

gouden-boekjes-hoorn-2013Er is heel veel te zien en te doen op deze familietentoonstelling. Zo staat er een compleet circus uit het boekje “Circus Ondersteboven”. Ook kun je het schip uit “De Hondenmatroos” repareren en aan het roer staan. Er staat een echt vliegtuigje in de slaapkamer van Feda uit “Als Feda slaapt”, waar je ook in kunt klimmen. En je kunt je verstoppen in reusachtig grote Gouden Boekjes, waar telefoons hangen die je voorlezen uit je favoriete Gouden Boekje!

Nog altijd populair – De Gouden Boekjes werden 60 jaar geleden uit de Verenigde Staten naar Nederland gehaald. Hier werden ze vertaald en bewerkt, o.a. door Annie M.G. Schmidt. Inmiddels hebben bijna alle kinderboekenschrijvers en illustratoren wel een Gouden Boekje op hun naam staan. Aan het uiterlijk van een Gouden Boekje is niet veel veranderd, het gouden ruggetje is nog altijd het handelsmerk. Maar ook het gele vlak op de achterkant met de lijst van verschenen titels. Nog altijd zijn de boekjes zeer populair. Ze zijn goedkoop, de verhaaltjes spreken tot de verbeelding en naar de illustraties kan een kind uren kijken. Er worden nog steeds nieuwe Gouden Boekjes uitgegeven.  In de MuseumShop van het museum zijn ze te koop.

Kijk voor meer informatie en Gouden Boekjes activiteiten op www.museumhoorn.nl.

Boek

Biografie van de Gouden Boekjes in Nederland

Ik hou zo van… de Gouden Boekjes
het verhaal van de Gouden Boekjes in Nederland

In een prachtig vormgegeven overzichtswerk beschrijft Joke Linders de triomftocht van de Gouden Boekjes door de VS en de Lage Landen, hun dreigende teloorgang en wonderbaarlijke wederopstanding.

o.a. te koop bij bol.com

zie ook bij ‘boeken over boeken’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *