Een Nieuwjaarsgroet…

nieuwjaarskrt1.jpg

Nieuwjaarswens CPNB (1985)
Deze bijzonder sfeervolle afbeelding komt uit de collectie Kerst- en nieuwjaarskaarten in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.
De UBA bezit een verzameling van ongeveer 7000 kerstkaarten, daterend vanaf ca. 1945 tot nu.
Basis voor deze verzameling vormen de kaarten die met het boekenvak gelieerde instanties stuurden naar de Bibliotheek van de Vereeniging ter Bevordering der Belangen des Boekhandels, en kaarten die afkomstig zijn uit de Typografische Bibliotheek, de collectie van Lettergieterij ‘Amsterdam’ voorheen N. Tetterode. Deze collecties zijn aangevuld met kaarten die de UB Amsterdam in deze jaren mocht ontvangen.
In vrijwel alle gevallen werden de verzamelde kaarten verstuurd door uitgeverijen, boekwinkels, drukkerijen, antiquariaten en diverse instanties die een verwantschap met het boekenvak hebben: papierleveranciers, boekbinderijen, lettergieterijen, vakopleidingen en vertegenwoordigende verenigingen.
Binnen de collectie ligt het zwaartepunt bij de Nederlandse kaarten. De collectie van de UBA is verzameld per uitgever, boekhandel, drukkerij, bibliotheek of, in enkele gevallen, privé-persoon en/of vormgever.(Lees hier meer over deze aardige deelcollectie.)


3 Responses to “Een Nieuwjaarsgroet…”

  1. Amber en Susanne schreef:

    Hallo vader van Amber!

    We zaten even naar deze mooie website te kijken. Ziet er goed uit! Nog de allerbeste wensen voor 2008, ook voor Jaqueline (beetje laat….) uiteraard!

    Groeten,
    Susanne (en Amber)

  2. boekendingen schreef:

    Thank you girls – and… Keep on Reading!!!

  3. J vd B schreef:

    Geachte heer van den Bergh,

    Ik ben zeer getroffen door uw bijzondere website, met wetenswaardigheden die mooi worden vormgegeven.

    Ik beleef hier veel genoegen aan.

    Ik hoop dat u nog lang hiermee door gaat.

    Met vriendelijke groet, Mw. Jacqueline van den Bergh

Leave a Response