Jan Cremer Museum speelt rol in Twente Biënnale

Het Balengebouw in Enschede – het enige historische pand dat overleefde in het gebied dat in mei 2000 door de vuurwerkramp werd getroffen – zou een museum worden waar het monumentale werk van Jan Cremer een permanente plaats zou krijgen (zie eerder bericht). De verbouwing van het pand ging voortvarend van start, maar een jaar geleden werd duidelijk dat het plan voor een echt museum niet door zou gaan.

twente-biennale-2013Wel is het Balengebouw nu een centrum waar ruimte is voor exposities en projecten van  jonge kunstenaars, zoals nu tijdens de tweede Twente Biënnale die wordt gehouden van 23 mei tot 9 juni 2013.

 Twente Biënnale 2013 is de 2e editie van een evenement met internationale topkunst en Oost-Nederlands talent. Het biedt spraakmakende exposities, lezingen, performances, muziek, partnerprojecten en veel meer. TB13 gaat over hedendaagse kunst en maatschappelijke actualiteit. TB13 vindt plaats in de openbare ruimte en bij de culturele instellingen in de wederopbouw en cultuurwijk Roombeek in Enschede.

In De Geest van Cremer

In het kader van de toekomst van het Balengebouw, dat al jaren was voorbestemd als Jan Cremer Museum, vindt een Artist-in-Residence project plaats in het gebouw.

Tijdens de Biënnale wordt het gebouw in de geest van Cremer ingenomen: met werk van Marc Bijl, Jan Cremer, Hugo Kaagman, Aldo van den Broek, Marc van Elburg, Via Oral, Boris Tellegen. Deze kunstenaars maken speciaal werk in samenwerking met de in Enschede geboren schrijver en kunstenaar, een expositie met ingrepen in en aan het gebouw, een en ander uitgevoerd in ‘de rebelse geest van Cremer’, en in het bijzonder gericht op zijn boek De Hunnen uit 1984.

Ook in het Balengebouw te zien: ‘$EXIT Through The Gift$hop: de Twente Biënnale Artfair en Expo. En er is film en mediakunst met o.a. de installatie Balkan Erotic Epic van Marina Abramovic.

 

Thema van de Twente Biënnale: Identifying Europe – TB13 gaat over de geschiedenis, de nabije toekomst, maar vooral over de actualiteit van Europa: de EU, de crisis, het populisme, Fort Europa, Griekenland enz. Vanuit diverse invalshoeken worden tijdens TB13 bijdragen geleverd door kunstenaars, vormgevers, architecten, denkers, schrijvers en anderen. Bestaat er een Europese Identiteit en hoe staat het met de positie van de kunst anno 2013?

 

cremer-hunnen-2010Het boek De Hunnen

De Hunnensaga verscheen in 1984 bij uitgeverij De Bezige Bij in 3 afzonderlijke banden: deel 1  Oorlog, deel 2 Bevrijding en deel 3 Vrede.

In totaal 1500 pagina’s waarin Jan Cremer zijn oorlogsherinneringen mengt met de geschiedenis van het volk van Attila de Hun, zijn aanklacht tegen de textielbaronnen en de Hongaarse gemeenschap die na de eerste wereldoorlog in Enschede ontstond (de eerste gastarbeiders).

Het is nog steeds te koop. De laatste editie nu in één band met 1419 pagina’s, verkoopprijs € 29,90 [zie bij bol.com]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *