Archief Universiteit Leuven (1425-1797) opgenomen in het Memory of the World-Register van UNESCO

Om het belang van documentair erfgoed in de schijnwerpers te zetten, houdt UNESCO een Register bij van het ‘Geheugen van de Wereld’.

The vision of the Memory of the World Programme is that the world’s documentary heritage belongs to all, should be fully preserved and protected for all and, with due recognition of cultural mores and practicalities, should be permanently accessible to all without hindrance.

Jaarlijks wordt dit register aangevuld en vandaag is bekend geworden welke culturele schatten dit jaar worden toegevoegd.  Uit België zijn twee collecties opgenomen.

Enerzijds viel, op voordracht van het Mundaneum in Mons, de Universele Bibliografische Index van Paul Otlet en Henri La Fontaine als voorloper van de hedendaagse klasseer- en zoeksystemen in de prijzen. Anderzijds werd het dossier van de archieven van de voorloper van de huidige KU Leuven, namelijk de universiteit zoals die functioneerde tussen 1425 en 1797, bekroond met een alles zeggende ondertitel: “The Archives of the University of Leuven (1425-1797): University Heritage of Global Significance”.

document-Leuven

Een van de meest ambitieuze en omvangrijke dossiers is de inzending vanuit België over de archieven van de universiteit Leuven (1425-1797). Het dossier werd getrokken door prof. dr. Eddy Put van het Rijksarchief te Leuven, waar een substantieel deel van de collectie zich bevindt en goed bewaard en ontsloten is. Verder zijn er relevante stukken in diverse bewaarinstellingen aanwezig. De archieven laten toe om zowel het leven zoals het was aan een universiteit in de middeleeuwen en de nieuwe tijd te bestuderen alsook de wereldwijde impact van de instelling en de opleidingen te duiden, via bekende en minder bekende oud-studenten. Het dossier wist de jury te overtuigen dat dit archief mag beschouwd worden als “University Heritage of Global Significance”. [bron Faro]

In totaal werden dit jaar 54 nieuwe inschrijvingen toegevoegd, waarmee het totaal aantal inschrijvingen sinds 1992 op 299 komt.

Uit Nederland werd dit jaar toegevoegd:

The one remaining manuscript page by Karl Marx for the Manifest der Kommunistischen Partei (draft version, December 1847-January 1848), and Marx’s personal, annotated copy of the first edition of Das Kapital, Erster Band (published Hamburg 1867) within the collection of manuscripts of Karl Marx and Friedrich Engels at the International Institute of Social History, Amsterdam.

boek..

coppens-leuven-2005-2Over de geschiedenis van de Leuvense Universiteit is in 2005 een schitterende uitgave verschenen, die nog steeds (tegen gereduceerde prijs) te koop is.

• Chris Coppens, Mark Derez, Jan Roegiers
Universiteitsbibliotheek Leuven, 1425-2000

Universitaire Pers Leuven, mei 2005

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *