(T) Uitgever Wouter van Oorschot trekt ten strijde!

Opnieuw is er een verkiezing gaande van “het beste boek…”. Ditmaal gaat het om ‘het beste buitenlandse boek aller tijden‘.

Evenals bij de vorige verkiezing van ‘Het beste Nederlandse boek aller tijden’, is uitgeverij De Geus druk bezig geweest om zijn boeken te promoten en lezers op te roepen massaal op een titel van deze uitgeverij te stemmen.

Uitgever Wouter van Oorschot is dit nu in het verkeerde keelgat geschoten en hij is op (beschaafde) wijze ten strijde getrokken.
Op zijn website is de volgende tekst geplaatst en deze is ook per mail verzonden aan de liefhebbers van deze uitgeverij:

In de kantlijn: www.hetbesteboek.nl : zin of onzin?oorschot1.jpg
Waarde vrienden van uitgeverij Van Oorschot,

(staat u mij althans voor een keer deze familiaire aanhef toe)!

Ondergetekende neemt de vrijheid uw aandacht te vragen voor iets onzinnigs.

De concurrentiestrijd met de Volkskrant moet moordend zijn voor NRC Handelsblad want in 2008 organiseert haar Redactie Boeken voor de tweede keer in korte tijd een verkiezing van ‘het beste’ literaire boek. Ditmaal gaat het om de wereldliteratuur. De voorronde is voorbij, en tot 1 maart aanstaande kan op de website http://www.hetbesteboek.nl worden gestemd op één van de tien overgebleven ‘beste’ boeken.

Uitgeverij Van Oorschot prijkt met drie romans op deze lijst: Céline – Reis naar het einde van de nacht, Dostojevski – De broers Karamazov en Tolstoj – Oorlog en vrede.

Zulke verkiezingen zijn natuurlijk onzin. Wij, het volk, hoeven ons maar als pressiegroep te mobiliseren om enig boek als ‘beste’ naar voren te schuiven. Helemáál onzin wordt het, wanneer een commerciële uitgeverij haar complete adressenbestand aanschrijft met het verzoek om op een van háár boeken te stemmen. Dit kunstje werd bij de vorige editie geflikt door collega-uitgeverij De Geus, die er daarmee bijna in slaagde om een van haar boeken op de eerste plaats te doen belanden.

De Redactie Boeken heeft er intussen op gewezen dat De Geus dit kunstje opnieuw geflikt heeft, zodat bij de beste tien boeken uit de wereldliteratuur nu romans prijken van Marianne Frederikson en Annie Proulx.

Uit de herhaalde actie van De Geus kan men één van twee conclusies trekken. 1. Die hele verkiezing zal me een zorg zijn. 2. Hoe onzinnig zulke verkiezingen ook, dit wordt me te gortig.

Mijn conclusie was de tweede. Mocht u mijn conclusie delen, wil mij dan vergeven dat ik de romans van Céline, Dostojevski en Tolstoj onder uw aandacht heb gebracht.

Zelf heb ik Tolstoj gekozen en er zelfs 2500 tekens aan gewijd om mijn stem 5 x te laten meetellen in plaats van 1 x.

Met vriendelijke groet,

Wouter van Oorschot

– Tot 1 maart kan er gestemd worden op de 10 genomineerde titels. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt aan de vooravond van de Boekenweek, in het NPS-televisieprogramma De Avond van het Boek op maandag 10 maart 2007.



One Response to “(T) Uitgever Wouter van Oorschot trekt ten strijde!”

  1. Steye Raviez schreef:

    Mijn conclusie zou de eerste zijn: Het zal mij een zorg zijn.
    Het bedenken van dit soort competities toont alleen maar aan hoe erg het is gesteld in de huidige literaire wereld.
    Men denkt alleen nog maar aan scoren en aan geld en dat ook nog op dubieuze gronden waardoor een groot aantal fantastische schrijvers onrecht wordt aangedaan.
    Walgelijk!

Leave a Response