Tentoonstelling ‘Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal’ in Museum Meermanno

meermanno-strips-2013-1Dit najaar komt de geschiedenis van het Nederlandse stripverhaal tot leven in Museum Meermanno in Den Haag. Van 28 september tot 12 januari kun je de tentoonstelling ‘Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal’ bezoeken.

De tentoonstelling laat zien hoe de Nederlandse strip zoals we die nu kennen tot stand is gekomen: van centsprent tot digitaal beeldverhaal. Daarnaast is er aandacht voor de kunstenaars achter de strip en ontdek je de technieken die auteurs en tekenaars gebruiken om hun verhaal via plaatjes te vertellen.

De tentoonstelling is chronologisch van opzet en geeft zo de ontwikkeling van het beeldverhaal in Nederland weer. Juist Museum Meermanno kan aan de hand van de eigen collectie de oorsprong van de strip laten zien: van de centsprenten, voorlopers van de strip, tot de meest recente voorbeelden: interactieve beeldverhalen die de toeschouwer zelf op het beeldscherm kan beïnvloeden.

Ook is er veel aandacht voor het maken van strips – zowel de techniek als de kunst van het tekenen en het maken van een verhaallijn – komt apart aan de orde.

Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal
28 september t/m 12 Januari 2014

matla-strips-2013

 

BOEK –  Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal (uitgeverij Lecturis). Auteurs Willem van Helden, Rob van Eijck, Jos van Waterschoot en Joost Pollmann lichten ieder een periode uit de geschiedenis van de strip toe. De eindredactie is in handen van stripexpert Hans Matla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *