Academica Literatuurprijs 2013 gewonnen door Shira Keller met haar debuutroman M.

keller-M-2013In het Haagse theater Diligentia is vanavond de winnaar bekend gemaakt van de Academica Literatuurprijs 2013. Shira Keller mocht de prijs van 10.000 euro in ontvangst nemen voor haar boek M.

Er werden 102 Nederlandse en Vlaamse debuten aangemeld, waaruit de jury, na een voorselectie – een longlist van 15 titels – drie debuten selecteerde. De lezers waren vervolgens aan de beurt om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen.

hendrix-verjaardagen-2013gerrewey-hoogte-2013academica-logo-2013

  • Shira Keller, M. (Podium) >> WINNAAR

De Academica Literatuurprijs is dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt. Vorig jaar won Erik Menkveld met Het grote zwijgen.

 

Over het winnende debuut van uitgeverij Podium: ‘M’

“Leah Rosenberg werkt op aandringen van haar galeriehoudster aan een zelfportret. Voor het eerst in jaren kan ze zichzelf niet ontlopen. De opdracht voert haar terug naar haar jeugd, naar een rozen kwekende vader, een meelijwekkende moeder en Joodse grootouders met een reusachtige verzameling conservenblikken. En bovenal naar de geschiedenis met Markus Prins, haar zachtmoedige leraar Klassieke Talen. Als vijftienjarige ontmoet ze M. dagelijks bij de Oude Kerk, in een wereld waarin voor anderen geen plaats is. Tot hun samenzijn op een dag dramatisch afgebroken wordt. Nu, vijfentwintig jaar later, vraagt ze zich af of hun hartstocht werkelijk bestaan heeft. Of draagt ze al die tijd een illusie met zich mee?”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *