‘In de ban van boeken: grote verzamelaars uit de 19de eeuw’ – tentoonstelling KB Brussel

In de ban van boeken: grote verzamelaars uit de 19de eeuw in de Koninklijke Bibliotheek van België.
Tentoonstelling in de Nassaukapel van 1 februari tot 30 april 2008
.

kb-brussel2.jpgOp het einde van het ancien régime waren vele handschriften en drukken uit tal van bibliotheken op de dool. Het boekenbezit van de opgeheven kloosters en abdijen raakte op korte tijd verspreid. Het massale boekenaanbod dat zo op de markt kwam, bood de negentiende-eeuwse bibliofielen de kans om prachtige privé-verzamelingen op te bouwen. Na hun dood kwamen de collecties – al dan niet rechtstreeks – terecht in de nieuwe instellingen van het jonge België, vooral in de pas opgerichte nationale bibliotheek.

Met deze tentoonstelling wil de Koninklijke Bibliotheek haar pioniersperiode belichten. Twintig verzamelaars en hun collecties zullen aan het publiek worden voorgesteld. De encyclopedische bibliotheek van Charles Van Hulthem en de gespecialiseerde natuurkundige verzameling van Johann Müller. Boeken als verzamelobject bij Thomas Phillipps (‘I wish to have one copy of every book in the world’) en boeken als studiemateriaal bij filoloog Jan Frans Willems. Middeleeuwse handschriften uit het bezit van Richard Heber en incunabelen verzameld door François Xavier Borluut de Noortdonck… Hoewel zeer divers in achtergrond, interesses en opvattingen, waren deze verzamelaars allen in de ban van boeken en hebben zij onmiskenbaar hun stempel gedrukt op het patrimonium van de Koninklijke Bibliotheek.

Info over de tentoonstelling.

Lees hier meer over de historie van de afdeling Bjzondere Collecties.

Studiemiddag
In het kader van deze tentoonstelling wordt er op 31 januari 2008 een studiemiddag gehouden over Geschiedenis van het particulier boekenbezit in België, 1750-1850. Deelname is gratis.



Leave a Response