Het W.G. van de Hulst-festival van start met onthulling van zijn gerestaureerde graf

vdhulstfestival-2013Dit jaar is het 50 jaar geleden dat een van Nederlands bekendste kinderboekenschrijvers, W.G. van de Hulst (1879-1963), overleed. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis vinden dit najaar diverse feestelijke activiteiten plaats in Utrecht, de stad waar Van de Hulst zijn gehele leven heeft gewoond en gewerkt. De jubileumviering strekt zich als een klein festival uit over de maanden september t/m november 2013.

Het festival begint zaterdag 21 september om 11.00 op de Utrechtse begraafplaats Soestbergen met de onthulling van het gerestaureerde graf van W.G. van de Hulst (1879-1963).

Diverse sprekers zullen het woord voeren bij het gerestaureerde graf van de schrijver, waaronder Onno Blom die zijn nieuwe biografische Van de Hulst-essay Het licht in de donkere poort, zal presenteren.

Perzik van Onsterfelijkheid - Na Albert Verwey (1865-1937) en Jacques Perk (1859-1881) is W.G. van de Hulst de derde schrijver wiens graf gerestaureerd is met steun van het fonds Perzik van Onsterfelijkheid. In 2008 stelden De Koninklijke Boekverkopersbond en het Prins Bernhard Cultuurfonds dit fonds gezamenlijk in om auteursgraven van de ondergang te redden en zo hun cultuurhistorische waarde te behouden.

Feestelijk programma in de Geertekerk

Op zaterdag 21 september om 14.00 uur opent het W.G. van de Hulst Festival officieel met een feestelijk programma in de Utrechtse Geertekerk, de kerk die Van de Hulst het dierbaarst was.

In een viertal voordrachten worden diverse aspecten van zijn leven en werkbelicht:

  • W.G. van de Hulst en Utrecht – door Niels Bokhove, literatuurhistoricus
  • W.G. van de Hulst en het kinderboek – door Joke Linders, publicist/consulent kinder- en jeugdliteratuur
  • W.G. van de Hulst en het onderwijs – door Jacques Dane, onderwijshistoricus
  • W.G. van de Hulst en de dood – door Onno Blom, auteur/recensent

Vrouwkje Tuinman, dichter en schrijver, leest gedichten van W.G. van de Hulst en reflecteert op diens poëzie met haar eigen gedichten. Aan een speciale gast wordt het eerste exemplaar van een bijzondere heruitgave van Het Gouden Voorleesboek uitgereikt.

 

Andere onderdelen van het W.G. van de Hulst Festival

22 september 2013 – In de voetsporen van W.G. van de Hulst – een expeditie (deels in een paardentram) langs alle significante Utrechtse locaties uit leven en werk van Van de Hulst.

28 oktober 2013 – W.G. van de Hulst. Toen en nu - op de dag dat W.G. van de Hulst 116 jaar geworden zou zijn vertellen vier toonaangevende Nederlandse auteurs, Stephan Enter, Koos Meinderts, Nicolaas Matsier en Maria Heiden, over hun ervaringen met het werk van Van de Hulst.

8 t/m 29 november 2013 - Expositie: W.G. van de Hulst - Boeken, parafernalia, eerste drukken, portretten, handschriften, objecten, schilderijen, foto’s en nog veel meer materialen geven een indringend beeld van het rijk geschakeerde leven en werk van Willem Gerrit van de Hulst.

 


gouden-voorleesboekHet Gouden Voorleesboek van W.G. van de Hulst behoort tot de klassieken van de Nederlandse kinderliteratuur. Een prachtig en tijdloos werk dat nog steeds bewondering oogst. Het boek kwam voor het eerst uit in 1959 bij het vijftigjarig schrijversjubileum van de auteur en beleefde herdruk op herdruk.

Ter gelegenheid van dit bijzondere Van de Hulst herdenkingsjaar wordt Het Gouden Voorleesboek in een speciale, luxe editie uitgegeven, met goud-op-snee, een preeg in het omslag en een leeslint.

Deze bijzondere herdruk verschijnt bij uitgeverij Callenbach en is o.a. te koop bij bol.com.


 



One Response to “Het W.G. van de Hulst-festival van start met onthulling van zijn gerestaureerde graf”

  1. Arjen Boswijk schreef:

    In de bedstee in Ermelo

    De zolder aan de overkant
    was gevaarlijker vol dode muizen
    in een vermoorde houten val
    we kenden de dood al maar wisten niet
    hoe hij zou huishouden op de Veluwe

    We kozen samen een veilig groen bed
    in de bedstee op de Pauwenhof
    een huis met een wijd bos
    en oma was de baas en boswachter
    van haar eigen kleine woud

    Ons bed met witte lakens
    en oude bleke dekens
    leek veilig maar vol
    oud Hollands gevaar als
    van een bolle bakker met hoge muts
    dat maakte alles angstig voor de nacht
    in de bedstee
    van gereformeerd Ermelo

Leave a Response