KB zet opnieuw een middeleeuws handschrift online – het Bout Psalter-Getijdenboek

kb-bout1.jpg

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft, na het beroemde Gruuthuse-manuscript, opnieuw een middeleeuws handschrift online geplaatst. Het gaat om een vijftiende-eeuws zogenoemd Psalter-Getijdenboek van de familie Bout, dat vorig jaar werd verworven.kb-bout2.jpg

In 2007 heeft de Koninklijke Bibliotheek met steun van de Mondriaanstichting, de Vereniging Rembrandt en de Vrienden van de Koninklijke Bibliotheek het Bout Psalter-Getijdenboek gekocht.
Het manuscript wordt zo genoemd naar de familie die opdracht gaf het te laten maken. De familie Bout woonde in Amsterdam maar gaf de opdracht voor het handschrift aan een atelier in Haarlem (1453).
Het ‘penwerk’ in het manuscript is dan ook typisch Haarlems. Daarnaast maakte één van beste verluchters van Haarlem miniaturen voor het handschrift, evenals twee verschillende verluchters uit Utrecht.

Dit handschrift is het enige verluchte exemplaar van een Middelnederlands Psalter-Getijdenboek dat tot nu toe bekend is, aldus de bibliotheek. Het is volgens de bieb ‘hoogst interessant, zowel vanwege zijn tekstuele als zijn visuele inhoud: schitterende bladvullende miniaturen, geschilderde initialen en gevoelig, vaak humoristisch penwerk.

Naast de ‘bladerversie’ is er meer informatie te vinden over de inhoud van het handschrift en over de decoratie en de verluchting uit de verschillende steden.

Behalve via internet (www.kb.nl) is het manuscript vanaf donderdag te zien in De Verdieping van Nederland, de permanente tentoonstelling van topstukken van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief in Den haag (zeven dagen per week geopend, toegang gratis).



Leave a Response