Documentaire ‘Louis Couperus – niet te stillen onrust’ bij Het Uur van de Wolf – 1 oktober 2013

Ter gelegenheid van Couperus’ 150ste geboortejaar ging schrijver/columnist Bas Heijne met regisseur Jan Louter voor Het Uur van de Wolf op zoek naar de wortels van de grootse romans De boeken der kleine zielen en De stille kracht, en de verhalen waarin zijn ideale vriend, de mooie Italiaan Orlando voorkomt. Deze nog steeds actuele en springlevende verhalen houden ook de moderne mens een spiegel voor en vallen samen met de belangrijkste plaatsen uit Couperus’ leven: Den Haag, Java en Toscane.

Centraal in deze film, die Niet te stillen onrust heet, staat schrijver/columnist Bas Heijne, die zich al dertig jaar bezig houdt met het werk van Louis Couperus. Heijne reisde in de voetsporen van Couperus door het werkelijke en imaginaire landschap van Couperus’ leven en werk.

Volgens Bas Heijne is Louis Couperus is de grootste romancier die Nederland ooit heeft gekend. “Couperus lees ik al bijna dertig jaar; hij heeft mij meer over mijzelf geleerd dan welke denker ook.”

  • Uitzending: dinsdag 1 oktober 2013, 23.00 uur op Nederland 2.
  • Herhaling: zaterdag 5 okt 2013, 15:05 – 16:00
  • website Het Uur van de Wolf

 

Zie ook Cultura 24 – themaweek Louis Couperus

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *