Simon van der Geest wint de Gouden Griffel 2013 met zijn boek ‘Spinder’

spinder-2013De Gouden Griffel, de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Spinder van Simon van der Geest, een uitgave van Querido.

De auteur ontving de prijs vanavond uit handen van Marlou van Rhijn tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek.

Het is voor het eerst dat een auteur zo kort na de eerste een tweede Gouden Griffel wint. In 2011 won hij met zijn boek Dissus.

een fragment uit Spinder

Je weet niet wat je in je handen hebt.
In dit schrift dat jij nu vasthoudt heb ik de oorlog beschreven tussen mij en mijn broer. Op deze bladzijden ben ik een maand geleden begonnen om alles te vertellen over mijn insecten. En over mijn broer en onze geheimen.
Ik wist toen nog niet hoe het uit de hand zou lopen.
Sommige geheimen kunnen maar het best bewaard blijven, diep onder de grond. Sommige geheimen kruipen uit zichzelf heel langzaam naar buiten. Sommige geheimen stinken en vreten overal gaten in.
Laat dit schrift nooit in verkeerde handen vallen! Ik weet niet of jij zelf goede of verkeerde handen hebt. Ik hoop goede. Ik ken je niet, en toch ga ik jou alles vertellen. Iemand moet het weten.

de Griffeljury: “Ongemeen spannend is Spinder. Na Dissus (2010) heeft Simon van der Geest opnieuw een meesterlijk boek geschreven, passend en overtuigend geïllustreerd door Karst-Janneke Rogaar. Virtuoos geschreven, spannend, beklemmend, psychologisch overtuigend – dit meesterwerk is het allemaal.”

 

De 59ste Kinderboekenweek heeft als motto Klaar voor de start! en duurt tot en met zondag 13 oktober.

 



Leave a Response