Tentoonstelling ‘Atlas der Neederlanden: de dageraad van het Koninkrijk’ bij Bijzondere Collecties

tento-atlas-2013

In 2013 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zetten dit jubileum luister bij met de tentoonstelling ‘Atlas der Neederlanden: de dageraad van het Koninkrijk’.

Deze tentoonstelling is te zien van 18 oktober 2013 tot 9 februari 2014 bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Het middelpunt van de tentoonstelling is de Atlas der Neederlanden: de grootste verzamelaarsatlas van ons land. In meer dan 600 kaarten laat deze atlas zien hoe het Koninkrijk der Nederlanden vorm gekregen heeft.

atlasderneederlanden-1

De Atlas der Neederlanden – inderdaad, met ee! – is waarschijnlijk de grootste en meest complete atlas van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden die ooit werd samengesteld in de gehele geschiedenis van de Lage Landen tot 1815. Dit immense verzamelwerk, bestaande uit negen zware, in leer gebonden foliobanden met in totaal 618 gedrukte en handgetekende kaartbladen uit de late zeventiende, de achttiende en de vroege negentiende eeuw, geeft een gedetailleerd topografisch totaalbeeld van Nederland en, deels, België zoals onze landen waren in de periode tot en met de Franse Tijd en de jaren onmiddellijk daarna.

De kaarten (aantal voorbeelden) in de negen indrukwekkende banden van de Atlas der Neederlanden werden de afgelopen jaren gerestaureerd en gedigitaliseerd (zie blog ‘werk in uitvoering’).

Facsimile-uitgave – Bij de tentoonstelling verschijnt een facsimile-uitgave van de originele Atlas, een zeer exclusieve uitgave, die wordt uitgebracht door Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior, in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, en verschijnt in een genummerde oplage van 100 sets van elk tien delen, met een verkoopprijs van € 6.995 per set (zie bericht bij ‘boeken over boeken’).

Boek over de Atlas – Het tiende deel van de facsimile-uitgave bevat een toelichting door Jan Werner, conservator Kaarten & Atlassen bij de Bijzondere Collecties. Dit deel verschijnt ook als zelfstandige uitgave getiteld De Atlas der Neederlanden: Kaarten van de Republiek en het prille Koninkrijk, met ‘Belgiën’ en ‘Coloniën’. In meer dan 600 pagina’s wordt de Atlas kaart voor kaart beschreven en in beeld gebracht.
Verkoopprijs € 190,- (tot 15 november 2013, daarna € 245,-). Verkrijgbaar via www.bijzonderecollecties.uva.nl/webwinkel en in boekhandel Nijhof & Lee bij de Bijzondere Collecties.

wandelingen-neederlanden-2013Wandelboek – Bij uitgeverij Athenaeum verschijnt tijdens de tentoonstelling Wandelingen der Neederlanden, hedendaagse voetreizen door historisch Nederland, een boek met wandelingen aan de hand van kaarten uit de Atlas der Neederlanden, door Joyce Roodnat, Kester Freriks en Erik van Zuylen. Hier zijn de eerste pagina’s in te zien (pdf). Verkoopprijs € 29,95, ISBN 978 90 25300 94 4. [bestel bij bol.com]

De Boekenwereld – Het recent verschenen nummer van het tijdschrift De Boekenwereld (29/5) staat ook in het teken van de historische cartografie en is voor een belangrijk deel gevuld met artikelen over de Atlas der Neederlanden.
Het tijdschrift De Boekenwereld werkt sinds begin dit jaar samen met Bijzondere Collecties en verschijnt nu vier keer per jaar in een bijzonder aantrekkelijke nieuwe vormgeving.
Meer informatie op de website.

Tentoonstelling Atlas der Neederlanden: de dageraad van het Koninkrijk
18 oktober 2013 – 9 februari 2014
Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 | 1012 GC Amsterdam

deel-kaart-neederlanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *