PERPETUA – de beste boeken uit de wereldliteratuur – alle titels nu bekend

perpetua2.jpgPERPETUA is de naam van een serie boeken die uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep uitgeeft sinds oktober 2007. De reeks omvat de 100 ‘beste boeken van de wereld’. Iedere eerste vrijdag van de maand verschijnt er een klassieker uit de wereldliteratuur.

Alle boeken worden opnieuw gezet en zonodig zelfs opnieuw vertaald, worden echt gebonden met stofomslag en leeslint. Elk deel krijgt bovendien een speciaal voor deze uitgave geschreven nawoord van een bekende Nederlandse of Vlaamse schrijver. De vormgeving is in handen van Anneke Germers.

De Volkskrant besteedt steeds grote redactionele aandacht aan het betreffende boek in de boekenbijlage Cicero, deze informatie is (en blijft) ook via de website beschikbaar.
Een jury van zes literatuurkenners, Maarten Asscher, Kees Fens, Arnon Grunberg, Piet Gerbrandy, Hella S. Haasse en Kristien Hemmerechts, selecteerde een lijst met titels. Over 80 boeken van deze lijst werd meteen overeenstemming bereikt.

Via een Perpetua-poll werd het publiek uitgenodigd zich mede uit te spreken over de laatste 20 titels. perpetua1.jpgVandaag zijn deze twintig titels bekend geworden:

H.C. Andersen – Sprookjes
Louis Paul Boon – De Kapellekensbaan
Charlotte Brontë – Jane Eyre
Elias Canetti – Het Martyrium
Emily Dickinson – Gedichten
Willem Elsschot – Kaas
Euripides – Medea & Bakchanten
Herman Gorter – Verzen
Hadewijch – Strofische gedichten
Herodotos – Historiën
Johan Huizinga – Herfsttij der middeleeuwen
Bai Juyi – Gedichten
Thomas More – Utopia
Friedrich Nietzsche – Aldus sprak Zarathoestra
Alexandr Poesjkin – Jevgeni Onegin
Sapfo – Gedichten
Murasaki Shikibu – Genji
Spinoza – Ethica
S. Vestdijk – De koperen tuin
Marguerite Yourcenar – Het hermetisch zwart

De titels van de 80 overige delen kunt u hier zien.

Tot nu toe verschenen delen zijn: Cervantes, Don Quichot; Machiavelli, De heerser; Goethe, Faust; Stendhal, Het rood en het zwart; Sofokles, Oidipous en Antigone (nieuwe vertaling).

perpetua3.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *