Installatie ‘The library’ van Lynne Leegte in Artis Bibliotheek

lynne-leegte-artis-1

‘The library’ laat de trage transformatie van een bibliotheek zien.

Visueel kunstenaar Lynne Leegte presenteert installatie ‘The library’ in de Artis Bibliotheek. Na het grote succes van haar installatie ‘Flight’ in de Doopsgezinde Singelkerk in 2012 inspireerde de Artis Bibliotheek aan de Plantage Middenlaan Lynne Leegte voor ‘The library’.

Het gebouw uit 1868 van architect G.B. Salm huisvest een prachtige collectie waarin vrijwel alle belangrijke natuurhistorische werken te vinden zijn, met onder meer gedrukte boeken van Carolus Linnaeus, schilderijtjes van Maria Sibylla Merian en brieven van Charles Darwin. Al dit moois, gecombineerd met de stilte in de leeszaal en de geur van papier, maakt de Artis Bibliotheek de perfecte omgeving voor de nieuwe installatie van Leegte

lynne-leegte-artis-2The library is een installatie van dertig stenen boeken, met en zonder boekenlegger. De boeken liggen op tafel of staan op de plank. Ze zijn op ware grootte gebeeldhouwd uit albast. Het is een poëtisch beeld; de trage transformatie van een bibliotheek. Naast de speciaal voor de ruimte vervaardigde boeken is ook aanvullend werk te zien: brievenbundels, een opengeslagen boek, een vel papier en meer, alles gemaakt uit albast.

De tentoonstelling wordt begeleid door een mooi, klassiek vormgegeven publicatie in een beperkte oplage met een tekst van de gastschrijver van de Artis Bibliotheek, Tijs Goldschmidt.

Artis Bibliotheek – Plantage Middenlaan 45-45 A, 1018 DC Amsterdam
Openingstijden: wo-vrij 12-17 uur en op afspraak

bron foto’s: site bijz. coll. & site artist

Lynne Leegte, installatie Flight – Doopsgezinde Singelkerk, 2012

flight-2012

Bladzijden lijken op te stijgen maar hangen bevroren in de lucht. Is het boek een bijbel? Zijn de bladzijden versteend op weg naar een hogere werkelijkheid of dalen ze juist neer in het boek? Deze en andere vragen worden opgeroepen, maar het is aan de beschouwer om een antwoord te vinden of het beeld en de vragen op zich in te laten werken. (zinweb)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *