‘Couperus Culinair’ – tentoonstelling in het Louis Couperus Museum vanaf 16 november 2013

buschman-culinair-2013COUPERUS CULINAIR

16 november 2013 – 11 mei 2014

 

De wintertentoonstelling in het Louis Couperus Museum is geïnspireerd door het dit voorjaar verschenen kookboek van de hand van José Buschman, Couperus CULINAIR. Dit behandelt drie onderwerpen, die ook op de tentoonstelling zullen worden uitgelicht: chic eten in Den Haag rond 1900, rijsttafel zoals gegeten door de koloniale overheerser in Nederlands-Indië en Italiaans eten. Tenslotte zal ook aandacht worden besteed aan ‘le five o’clock tea’, zoals die rond 1900 in de mode was. Couperus was een groot liefhebber van thee met ‘brosse koekjes’.

De tentoonstelling wordt aangevuld met kunstfoto’s van gerechten naar het boek van José Buschman, van de hand van fotograaf Rein Janssen. Verder zal het beroemde Couperusservies te zien zijn, alsmede antiquarische kookboeken, de theekopjes die altijd meereisden met het echtpaar Couperus en vele foto’s, affiches en gravures van restaurants in Den Haag, Indië en het Italië uit Couperus’ tijd.

PRIMEUR - Nieuw op de tentoonstelling zijn een tweetal tekeningen van de hand van de schilder, tekenaar en graficus Henricus (Hendricus Jansen, 1867-1921), vermoedelijk bedoeld als boekillustraties. De tekeningen zijn onlangs geschonken aan het Haags Historisch Museum en het Louis Couperus Museum heeft de eer ze voor het eerst ten toon te mogen stellen.

 

BOEK –  José Buschman, Couperus Culinair met een voorwoord van Johannes van Dam, verschenen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen, mei 2013

 



Leave a Response