‘Schippers van de Kameleon’ bestaat 60 jaar!

kameleon1.jpg

In 1948 verscheen bij uitgeverij Kluitman het boek ‘De schippers van de Kameleon’, met de avonturen van Sietske en Hielke Klinkhamer. Op 23 februari 2008 verschijnt bij dezelfde uitgeverij het vijfenzestigste deel ‘Zet’m op, Kameleon!’.

Van deze bijzonder succesvolle reeks boeken zijn naar schatting vijftien miljoen exemplaren verkocht!

Hotze de Roos (1909) was de schrijver van het eerste boek. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog schreef hij de verhalen die hij op zijn werk hoorde op en verwerkte die in 1948 in een boek dat hij de titel gaf ‘Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid‘. Met dit manuscript ging hij naar Uitgeverij Kluitman die het wilde uitgegeven. De oorspronkelijke titel werd echter veranderd in ‘De schippers van de Kameleon‘. Hiermee begon een van de meest populaire jeugdseries van Nederland. In de jaren daarna zouden nog 59 kameleondelen verschijnen, waarmee de Kameleonserie niet alleen een van de grootste en langstlopende series jeugdboeken van Nederland.

Na het overlijden van De Roos in 1991 werd de serie voortgezet, beginnend bij ‘De Kameleon slaat alarm’, door de directeur van Kluitman, Piero Stanco, die schreef onder het pseudoniem P. de Roos. Door hem zijn drie boeken geschreven (1992, 1995 en 1998), waarna in 2006 nog een deel verscheen, geschreven door Fred Diks.kameleon2.jpg

Fred Diks is ook de schrijver van deel 65, ‘Zet’m op, Kameleon!‘, dat op 23 februari 2008 als het nieuwste deel van de Kameleon-serie verschijnt bij de opening van een feestelijk jaar in het Kameleondorp, Buorren 43, Terherne.

– Deel 1 – Schippers van de Kameleon – is online te lezen bij de DBNL.

– Informatie is verder te vinden bij kameleonboeken.nl en wikipedia.

kameleon3.jpg



One Response to “‘Schippers van de Kameleon’ bestaat 60 jaar!”

  1. Ook de avonturen van Hielke en Sietse beleven, kom naar het Kameleon dorp Terherne.Kijk voor meer informatie op http://www.kameleonterherne.nl

Leave a Response