Cees Nooteboom, pelgrim in Japan – reisverslag op tv, zo 19 januari 2014

nooteboom-saigoku-2013De Saigoku-pelgrimstocht is de belangrijkste, langste en zwaarste van alle bedevaarten die je in Japan kunt doen. De tocht loopt langs niet minder dan 33 boeddhistische tempels die alle aan Kannon, de godin van barmhartigheid zijn gewijd. Sommige tempels bevinden zich in en om Kyoto, de voormalige hoofdstad van het Heian-rijk (794–1185). Andere liggen hoog in de bergen of op een eiland en zijn moeilijk bereikbaar. 

Cees Nooteboom en zijn partner Simone Sassen (fotografe) hebben zich tweemaal begeven op deze pelgrimsroute en Sassen fotografeerde de tempels in de verschillende seizoenen. Op die manier wist zij poëtische beelden van sneeuw, kersenbloesems en herfstbladeren vast te leggen. Het koppel reisde per bus, per trein en te voet. Ze stapten kilometers ver en soms wel 888 trappen naar omhoog.

Van deze reizen verscheen het boek ‘Saigoku’ – een combinatie van dagboek, reisgids en fotoboek.

 

Cees Nooteboom, pelgrim in Japan

Zondag wordt bij de Boeddhistische Omroep Stichting de documentaire ‘Cees Nooteboom, pelgrim in Japan’ uitgezonden. In deze documentaire vertelt Nooteboom over zijn ervaringen, puttend uit belangrijke fragmenten van Saigoku, het boek dat hij samen met zijn partner, de fotografe Simone Sassen, maakte. Regisseur Pat van Boeckel reisde af naar Japan en maakte deze reis vanuit het perspectief van Nooteboom. In ‘Cees Nooteboom, Pelgrim in Japan’ wordt de kijker reisgenoot op hun pelgrimage. Welke vergezichten doemen op vanaf de glibberige bergtoppen? En wat beweegt de ontelbare pelgrims op hun eenzame reis?

Een tocht langs 33 tempels
Uitzenddatum: Zondag 19-1-2014 14:00 – 14:30 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 25-1-2014 10:00 – 10:30 ned. 2

het boek Saigoku

‘Saigoku, pelgrimage naar de 33 tempels bij Kyoto’ verscheen in juli 2013 bij Ludion en was al vrij snel uitverkocht. Op 17 januari is er een heruitgave verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij. [te koop bij bol.com]

saigoku-1saigoku-2saigoku-3saigoku-4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *