ebay veiling – First Atlas of the United States – Starting bid: US $1.000.000,00

Een slordig boekwerk met zeven handgekleurde kaarten. Achter op de vierde kaart, van de US, staat met de hand geschreven: “This is my best endeavor to date. For Sarah”. Gedateerd augustus 1870. Hiermee zou dit de oudste kaart zijn met de correcte geografische weergave van de Verenigde Staten.atlas.jpg

In de Library of Congress wordt als kostbaar bezit bewaard: “Statistical Atlas of the United States Based on the Results of the Ninth Census 1870“. Francis A. Walker, de ‘Superintendent of the ninth census’, had opdracht gekregen van het Congress om deze atlas samen te stellen.

This was the Federal Government’s first use of a bound collection of maps and charts to characterize Americans and their land. In addition to population maps, this first atlas presented economic and natural resources maps, including forests, precious metals, coal, climate, and crops.

De nu te koop aangeboden atlas zou het verslag zijn van de aanloop naar de produktie van bovengenoemde atlas. De verkoper schrijft:

This is the Journal used to gather statistical data after the 1870 Census and finished months after the completion of the Transcontinental Railroad by members of the American Geographic Society, originally named the National Geographical Society charged by Congress to produce an accurate, topographic, geographic, and statistically accurate map of the then recently realized dream of manifest destiny to provide congress with an accurate map of the completed United States of America.

Aardig is dat op de ebay-pagina verslag wordt gedaan van contact met experts om de identiteit van het werk vast te stellen.
Of dit de sensationele ontdekking is die wordt gesuggereerd zal nog moeten blijken.

U kunt bieden op dit object tot 23 februari 2008.

Vermeldenswaard is nog dat de verzending alleen binnen de Verenigde Staten gratis is en dat de verkoper 9 ‘beoordelingen’ heeft, waarvan 2 negatieve reacties van kopers die hun boek nooit hebben ontvangen…

UPDATE > 25 februari 2008 – Het item is voor de afloopdatum door ebay verwijderd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *