‘Boekwerk in uitvoering’ – bijzondere produktie van een collectors-item

boekwerk1.jpg

Van 23 april 2008 t/m 22 april 2009 zal Amsterdam ‘Wereldboekenstad’ zijn. Een perfecte gelegenheid om het publiek kennis te laten maken met de wijze waarop in ‘vroeger tijden’ een boek werd geproduceerd.
Stichting Weerdruk te Amsterdam gaat dit drukproces tijdens De Open Monumentendag (weekend) in september 2008 tonen.
Een en ander zal plaatsvinden bij drukkerijen, grafische ateliers en dito musea die in het bezit zijn van (draaiende!) boekdruk-stopcylinderpersen, zoals de Johannisberger, de MAN en/of de Frankenthaler.

BOEK
Het doel is om tijdens deze monumentendag op elk van deze persen één pagina van een boek te laten drukken -zowel in litho- als boekdruk-, uitgaande van een tevoren afgesproken (basis)concept. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van zetmateriaal uit eigen zetterij. Op een later tijdstip zullen deze bedrukte vellen verzameld worden om uiteindelijk gebonden cq. verzameld te worden tot een kunst-typografisch ‘boek’.
Dit collectors item zal – bij voorintekening – worden verkocht in ondermeer speciale boekhandels, de deelnemende ateliers en musea. De vormgeving van het ‘boek’ (en de productie ervan) zal worden gedaan door Wiek Molin (Weerdruk) Amsterdam, Mark Schalken (de ruimte, ontwerpers) Utrecht/Amsterdam, en Uitgeverij de Buitenkant, Amsterdam.

WEB-CAMS
Gedurende De Open Monumentendag staan er in de deelnemende werkplaatsen en musea web-cams opgesteld, waardoor het publiek het drukproces op de verschillende persen – verspreid over het land – kan volgen. Deze multimedia presentatie zou in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam kunnen plaatsvinden.

MUZIEK
Wouter van Bemmel; componist, en Frans Lasès; vormgever/regisseur, zijn bereid gevonden om een ‘muziekstuk voor drukpers en orkest te componeren. Het geluid van draaiende drukpersen (lithopers, Heidelberger) en de Monotype gietmachine (Avalon Pers, Woubrugge) zal de basis vormen van dit muziekstuk.
De première ervan zal plaatsvinden op De Open Monumenten -Druk- Dag 2008.logo-wereldboekenstad1.jpg

DOCUMENTAIRE
Op dit moment zijn besprekingen gaande over het maken van een filmische documentaire over dit unieke project. In deze film zal het ontstaansproces van ‘Boekwerk in uitvoering’ worden gevolgd.
Deze educatieve film, die ook op dvd verschijnt, zal zijn première beleven tijdens de presentatie van ‘het boek’, april 2009, de afsluiting van het ‘Amsterdam Wereld Boekenstad Jaar’.

Stichting Weerdruk te Amsterdam
Amsterdam Wereldboekenstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *