Vijftigste verjaardag van de wereldtentoonstelling in Brussel – ‘Expo 58’

expo58-3.jpg

Boek en website voor vijftigste verjaardag Expo 58
De Wereldtentoonstelling in Brussel ligt dit jaar precies een halve eeuw achter ons en daar wordt in België veel aandacht aan besteed. De 14 ‘erfgoedcellen’ van Vlaanderen en Brussel verzamelden getuigenissen van bezoekers, hostessen en andere werknemers. Deze worden gepresenteerd op een speciale website ‘Expo ’58 – Back to the future’. Naast verhalen staan er ook foto’s, tientallen amateurfilmpjes en geluidsfragmenten op.

expo58-2.jpg

De journaliste Annick Lesage bundelde de getuigenissen en honderden foto’s in het boek “Expo 58 – Het wonderlijke leven van de fifties”. Paperback – 302 blz. – € 22,50 – ISBN 9789002223457 Een uitgave van Standaard Uitgeverij.

Boek en website werden vandaag in Brussel gepresenteerd door minister Anciaux. Daarmee werd het startschot gegeven voor een hele reeks van activiteiten en tentoonstellingen die verder dit jaar worden georganiseerd.
Zie het activiteitenoverzicht.

expo58-1.jpg

Affichetentoonstelling
In Nederland is vooralsnog weinig te bespeuren van enige aandacht voor deze herdenking, terwijl destijds toch 800.000 Nederlanders de wereldtentoonstelling bezochten.

Maar het Affichemuseum in Hoorn zal er van 26-10-2008 tot en met 11-01-2009 een expositie aan wijden met 58 internationale affiches voor Expo 1958.

De toekomst verbeeld…
Een van de bijzondere attracties op deze wereldtentoonstelling was het Philipspaviljoen. Daarin konden bezoekers een klank- en lichtspel ondergaan onder de titel La Poème électronique (Elektronisch Gedicht voor de 20ste eeuw).
Philips toonde op die tentoonstelling aan de wereld haar kunnen op het gebied van audiovisuele techniek zoals multiple screen projectie en quadrafonie. Bezoekers konden getuige zijn van wat achteraf het eerste grootschalige multimedia-project ter wereld was.

De electronisch muziek van Edgar Varèse en beelden van Le Corbusier maakten toen op velen een verbijsterende indruk.

Even verbijsterend is het voor jongeren nu om te zien hoe nog maar vijftig jaar geleden een dergelijk visioen van de toekomst werd aangepakt…
http://www.youtube.com/watch?v=rC3OXai7W9I

La Poème électronique.

– Meer informatie over Expo’58 en de festiviteiten in Brussel.

Leuke website van verzamelaar Rudolph Nevi.

Meer filmpjes over Expo’58 op YouTube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *