De laatste ‘Kluitman’ van Uitgeverij Kluitman is overleden

kluitman_pand1.jpgUitgeverij Kluitman is in 1864 opgericht door Pieter Kluitman in Alkmaar. In de loop der jaren is Kluitman een van de bekendste uitgevers van kinderboeken in Nederland geworden. Series als Dik Trom, Pietje Bell en de Kameleon zijn door Uitgeverij Kluitman op de markt gebracht.
kluitm_diktrom.jpg

In 1864 begon Pieter Kluitman aan het Verdronkenoord in Alkmaar een boekhandel. Behalve een winkel bevinden zich in het pand ook een drukkerij en boekbinderij. Het bedrijf ontwikkeld zich voorspoedig.
Een van de highlights – “Uit het leven van Dik Trom” – werd door Pieter Kluitman uitgegeven in 1891, en sindsdien is het altijd in de winkels verkrijgbaar geweest. In 2000 verscheen de 100e druk van het eerste deel van de Dik Trom-serie.kluitm_afkestiental.jpg

Een ander beroemd Kluitman-boek “Afke’s Tiental” van de schrijfster Nienke van Hichtum wordt in 1903 voor het eerst uitgegeven. Ook dat boek heeft de 100 jaar dus al volgemaakt, en is ook nog steeds verkrijgbaar!

Als Uitgeverij Kluitman 40 jaar bestaat in 1904, vindt de dan 66-jarige Pieter Kluitman het wel eens tijd worden om te stoppen met werken. Gelukkig willen zijn zoons Hendrik-Pieter en Willem-Karel het bedrijf graag overnemen. Het bedrijf heet sindsdien “Firma P. Kluitman”.
In diezelfde periode laat Uitgeverij Kluitman een nieuw pand bouwen aan de Tesselschadestraat in Alkmaar. Als de zoons van Pieter Kluitman het bedrijf in 1904 overnemen, wordt ook dit nieuwe pand in gebruik genomen.

kluitm_paddeltje.jpgIn 1908 verschijnt de eerste druk van Paddeltje, de scheepsjongen van Michiel de Ruyter, van Johan H. Been. Alwéér een klassiek jeugdboek dat sinds 1908 doorlopend verkrijgbaar is gebleven!

Pieter Kluitman overlijdt in 1913. Hij werd 75 jaar.

Nog geen jaar later, in 1914, bestaat Uitgeverij Kluitman 50 jaar. Het werd een bescheiden feest ivm het overlijden van Pieter Kluitman.

In 1914 verschijnt de eerste druk van Pietje Bell, van Chr. van Abkoude. In 1923 verschijnt van dezelfde schrijver de eerste druk van Kruimeltje.

kluitm_pietjebell.jpg 1936 – In dit jaar treedt Pieter Kluitman jr, de zoon van Hendrik-Pieter, toe tot de directie van het bedrijf. In 1936 wordt de uitgeverij ook omgedoopt in “Gebroeders Kluitman”.

Willem-Karel wordt eind 1940 ziek en is in 1942 overleden.

Zijn broer Hendrik Pieter en diens zoon Pieter jr. zetten het bedrijf voort, wat in de oorlogsjaren geen gemakkelijke opgave is.
1948 – In dit jaar verschijnt de eerste Kameleon van Hotze de Roos: Schippers van de Kameleon.

Wéér een ander pand!
Het sterk afgeslankte bedrijf – de drukkerij is in 1947 afgestoten – verhuisd in 1950 naar de Oude Gracht 287 in Alkmaar.kluitm_kruimeltje1.jpg

1958 – Hendrik Pieter Kluitman overlijdt op 81-jarige leeftijd. Hij was tot dat moment nog steeds verbonden aan de uitgeverij.

Het zal tot 1978 duren voordat Uitgeverij Kluitman het pand aan de Oude Gracht verlaat. Het pand wordt dan te klein en te duur en dus moet er naar nieuwe huisvesting worden gezocht.
Als Pieter Kluitman bij de Gemeente Alkmaar aanklopt om te informeren naar een plekje op het nieuwe bedrijventerrein, heeft men daar nog nooit van Uitgeverij Kluitman gehoord (het bedrijf is dan al 114 jaar in Alkmaar gevestigd…), laat staan dat er plaats is op het bedrijventerrein. Het nieuwe pand wordt uiteindelijk gebouwd aan de Kelvinstraat 20 te Heerhugowaard.

kluitm_kameleon.jpg1 januari 1986 – Wim Gerla verlaat het bedrijf en ook Pieter Kluitman jr, dan inmiddels 76 jaar oud, bereidt zich voor op zijn vertrek uit de uitgeverij en gaat op zoek naar opvolgers. Ver hoeft hij niet te zoeken: Piero Stanco en Heleen Gerla nemen de uitgeverij in 1987 over. Pieter Kluitman verhuist na zijn vertrek uit het bedrijf naar Duitsland en houdt zich niet meer actief met de uitgeverij bezig.

In juni 2000 – na bijna 23 jaar – keert Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. terug in de stad waar het allemaal begon.

17 oktober 2006 – Pieter Kluitman jr. overlijdt op 17 oktober 2006 op 97-jarige leeftijd. Hij was het laatste lid van de Kluitman-familie dat in het bedrijf werkzaam is geweest.

(Dit is een verkorte versie van de geschiedenis zoals die te vinden is op de website van uitgeverij Kluitman.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *