‘Blader door Blaeu’ • Leidse Blaeu-atlas digitaal toegankelijk

blaeu2.jpg

Op 12 maart 2008 heeft de Leidse Wethouder van Cultuur Jan Jaap de Haan de virtuele toegang tot het project Blader door Blaeu geopend. Dit vond plaats in het Regionaal Archief Leiden.blaeu1.jpg

De atlas was voor de stad Leiden van historisch belang vanwege het recht dat de stad in 1645 kreeg om een van de Bewindhebbers in de kamer Amsterdam van de VOC te leveren.

De aanschaf van belangrijk kaartmateriaal om in die tijd de Burgemeesters en de Vroedschap te ondersteunen bij hun besluitvorming omtrent handelszaken van onder meer de West-Indische Compagnie en de Levantse handel was absoluut noodzakelijk. Na de aankoop van los kaartmateriaal werd besloten een complete set kaarten aan te kopen bij de beroemde kaartenmaker Joan Blaeu.

Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de speciaal voor Leiden, met stadssleutels gestempelde banden, zeer waarschijnlijk zijn besteld in 1659. Een brief van stadssecretaris Gerrit van Hoogeveen verwijst daarnaar. Voor de “somme van driehondert guldens te 40 grooten ’t stuck” is de atlas in datzelfde jaar officieel overgedragen aan de stad Leiden.

Dit kostbare historische werk, bestaande uit 6 banden, kon vanwege haar kwetsbaarheid niet meer aan het publiek ter beschikking worden gesteld.
Nu 350 jaar later, kan iedereen die in historisch kaartmateriaal is geïnteresseerd, digitaal door deze schitterende atlas bladeren in tekst en afbeeldingen.

De atlassen kunnen volledig worden doorgebladerd, maar er kan ook worden gezocht in landen-, plaatsen- of kaartenindex.

Technisch en esthetisch een voortreffelijk uitgevoerd project.

  • Blader door Blaeu.
  • Het verhaal van de aankoop.
  • Verslag van de opening op 12 maart 2007.

Tentoonstelling
Van 16 juni tot en met 23 november 2008 is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam de tentoonstelling ‘De Atlas Maior – de wereldatlas van Blaeu‘ te bezichtigen. Nader bericht hierover volgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *