Armando Collectie heeft nieuw onderkomen in historische buitenplaats

MOA | Museum Oud Amelisweerd, is door Prinses Beatrix op 21 maart 2014 geopend. Na jaren van grondige restauratie zijn drie unieke collecties weer toegankelijk voor publiek: de historische buitenplaats, de Armando Collectie en de collectie Chinese en historische behangsels 

Armando (1929), een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars: schilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist en film-, televisie- en theatermaker, groeide op in Amersfoort. In die stad werd in 1998 het eerste Armando-museum geopend, in de Elleboogkerk in de binnenstad. Op 22 oktober 2007 brak er een brand uit waarbij veel van zijn werk verloren ging.

Herstel van het museum liet op zich wachten en in 2011 werd bekend dat het museum zou verhuizen naar Utrecht. De collectie Armando zou worden ondergebracht in de gerestaureerde buitenplaats Oud-Amelisweerd.

armondo-1Aan de weg naar Bunnik ligt Oud-Amelisweerd, een uniek voorbeeld van een 18de-eeuwse buitenplaats. Het landhuis uit 1770 was het zomerverblijf van Baron Gerard Godard Taets van Amerongen. In 1808 werd het verkocht aan Lodewijk Napoleon, op dat moment de koning van Nederland. Niet meer dan acht dagen heeft hij in het buitenverblijf doorgebracht. Omdat ook de volgende eigenaren, Paulus Wilhelmus Bosch van Drakestein en zijn erfgenamen, het huis nooit intensief hebben gebruikt, is Oud-Amelisweerd goeddeels in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

 

MOA is een huis van kunst waarin de wezenlijke en universele relatie tussen de mens en zijn natuur onderzocht, verdiept en in samenhang gepresenteerd wordt.

Tentoonstelling –  In de openingstentoonstelling Armando in het woud wordt Armando’s oeuvre voor het eerst in de nieuwe museale context van MOA gepresenteerd. Armando in het woud is een dwarsdoorsnede van thema’s, tijdsperioden en disciplines (keramiek, brons, lithografieën, tekeningen en schilderijen), waaronder een aantal nieuwe werken. Belangrijke thema’s in het werk van Armando – zoals natuur, landschap, tijd, melancholie en herinnering – vinden een nieuwe voedingsbodem in MOA. De tentoonstelling is te zien van 22 maart t/m 31 augustus 2014.

 

Historische buitenplaats Oud-Amelisweerd: Open Monument van de Maand mei (2013)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *