Gouden Boekenuil 2014 voor Joost de Vries met ‘De republiek’

boekenuil-2014

In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel vond vanavond de feestelijke uitreiking plaats van de Gouden Boekenuil 2014. Joost de Vries wint de Gouden Boekenuil 2014, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen.

Zijn roman De republiek is het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar. De Vries ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De prijs van de honderdkoppige Lezersjury gaat naar Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans. Hertmans ontvangt 2.500 euro en een pen van MontBlanc.

De vakjury van de Gouden Boekenuil 2014 bestond uit voorzitter Friedl’ Lesage en recensenten en literatuurkenners Wim Brands, Elsbeth Etty, Leen Huet, Bart Vanegeren en Vicky Vanhoutte.

Het juryverslag Gouden Boekenuil 2014

“Het was een tumultueus boekenjaar, met oorlog op velerlei fronten. Stefan Hertmans schreef over de Groote Oorlog, Joost de Vries over Hitler, Jamal Ouariachi over het loopgravengevecht van de liefde, Jan Brokken over de Tweede Wereldoorlog en Ilja Leonard Pfeijffer over het strijdtoneel van de migratie. Na de nodige schermutselingen is de jury, gelukkig zonder bloedvergieten, tot een unanieme beslissing gekomen. De Gouden Boekenuil gaat naar een boek dat inslaat als een bom. Een boek waarin de oorlog nawerkt tot in het heden, Waarin ideeën botsen, partners clashen en collega’s vechten, waarin wapengekletter niet toevallig ook een computerspel is. Het bekroonde boek staat immers met beide benen in het nu, het thematiseert de verwarring van dit tijdsgewricht, het verkent een nieuwe en verfrissende omgang met schijn en wezen, het treedt intelligent in dialoog met divers cultureel erfgoed. En dat alles in een uitgepuurde stijl en internationale klasse ademend. De jury bekroont een boek zoals er niet eerder een geschreven was: een vrolijk verhaal over droefenis, waarin leesplezier gepuurd wordt uit rouw. Een ingenieus mozaïek van stijlen, genres en registers, die onze tijd een verrassende spiegel voorthoudt. Een slimme pageturner. Een authentieke roman over authenticiteit. De Gouden Boekenuil 2014 gaat naar De republiek van Joost de Vries.”

Joost de Vries (°1983) is kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer. In 2010 verscheen zijn spraakmakende debuutroman Clausewitz die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs en de Selexyz Debuutprijs.

DE PRIJS VAN DE LEZERSJURY IS VOOR OORLOG EN TERPENTIJN VAN STEFAN HERTMANS

Onder leiding van juryvoorzitter Pieter Embrechts lazen de 100 lezers van de Lezersjury de 5 titels van de shortlist en discussieerden erover op het online Lezersforum.

Zij kozen overtuigend voor de roman Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans. Hertmans kreeg 2.500 euro overhandigd en een pen van Montblanc.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *