Het Nederlands Stripmuseum in Groningen sluit de deuren op 1 mei 2014

stripmuseum-stopt-2014

LAATSTE KANS OM HET NEDERLANDS STRIPMUSEUM TE BEZOEKEN

Het Nederlands Stripmuseum sluit de deuren op 1 mei 2014. Hierna toont het museum geen strips meer, maar wordt het museum zelf gestript. Wie nog een laatste bezoek aan het museum wil brengen, kan dat in april nog doen.

Bezoekers krijgen van 27 april tot en met 30 april 2014 50% korting op entree. Wie wil helpen met het strippen van de stripwinkel ontvangt tevens 50% korting op de winkelaankopen.

Het Nederlands Stripmuseum aan de Westerhaven in de stad Groningen gaat per 1 mei dicht. Libéma, de exploitant van het museum, heeft dat vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Recreatiespecialist Libéma heeft Het Nederlands Stripmuseum Groningen 10 jaar geëxploiteerd, maar moet er nu elk jaar zo’n twee ton bijleggen.

Het stichtingsbestuur van het Stripmuseum heeft de gemeente wel om subsidie gevraagd, maar volgens Libéma-divisiedirecteur Jan Blijenberg is de toegekende bijdrage is te gering om de komende jaren de exploitatietekorten te dekken. Het stichtingsbestuur trekt daarom nu de stekker uit het museum (zie bericht RTV Noord, 24 april 2014). 

Mogelijk gaat het plan om het museum in 2017 onder te brengen in het project ‘het Groninger Forum‘ nog wel door. De beschikbare ruimte zal daar echter aanzienlijk kleiner zijn.

 

Meer stripmuseum…

Museum Meermanno | huis van het boek in Den Haag voerde in 2011 overleg met het Nederlands Stripmuseum en de Stichting Nederlands Instituut voor het Beeldverhaal en de Boek Illustratie (NIBBI) om onderzoek te doen naar het samengaan van deze instituten tot “één fantastisch museum voor boek en beeldverhaal” in Den Haag (zie bericht).

Dat is op niets uitgelopen, maar Meermanno wil zich nu wel meer profileren op stripgebied. Zo is er momenteel een tentoonstelling over het stripblad Pep.

UPDATE – 30 april 2014

Stripmuseum Groningen blijft open – Het Nederlands Stripmuseum in Groningen blijft geopend op de huidige locatie. Met hulp van de gemeente en een lokale ondernemersvereniging kan het museum de periode van drie jaar overbruggen tot de verhuizing naar de Grote Markt, waar het cultuurhuis Groninger Forum wordt gebouwd.

Het Stripmuseum dreigde de deuren te moeten sluiten, omdat het contract met de huidige exploitant in mei afliep en deze niet langer voor verlies wilde opdraaien.

Die sluiting is nu van de baan. In het Groninger Forum krijgt het museum wel minder ruimte voor de vaste tentoonstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *