Tentoonstelling Psyche en Fidessa – De sprookjes van Louis Couperus

couperus-reith-2
De zomertentoonstelling 2014 in het Louis Couperus Museum is gewijd aan de eerste twee sprookjes die Couperus heeft geschreven: Psyche en Fidessa.

couperus-psyche-1898

de eerste druk van Psyche (1898) met een boekband van Jan Toorop

Couperus publiceerde in 1898 zijn novelle Psyche. Een jaar later verscheen Fidessa. Voor Couperus’ beide sprookjes is een reeks illustraties gemaakt door beeldend kunstenaar Bernard Reith (1894-1974). De tekeningen voor Psyche zijn in 1927 gepubliceerd, die voor Fidessa nooit.

Bernard Reith maakte de tekeningen voor het sprookje Psyche van Couperus in 1917 zonder opdracht van schrijver of uitgever. Hij was zo gefascineerd door dit sprookje dat hij dit op zijn eigen wijze in beeld wilde brengen. In totaal heeft hij 42 illustraties voor Psyche gemaakt waarvan de uitgever L.J. Veen 23 uiteindelijk in een ‘prachtuitgave’ van Psyche tien jaar later (8e druk, 1927) heeft opgenomen. Voor het sprookje Fidessa van Couperus maakte B. Reith 28 tekeningen. Die zijn nooit gepubliceerd. Het archief Veen is in het bezit van het Rijksprentenkabinet en bevat de tekeningen van B. Reith gemaakt voor Psyche en Fidessa.

couperus-reith-1De expositie toont een selectie van deze tekeningen, die zelden of nooit eerder zijn tentoongesteld. De tekeningen worden geëxposeerd in de context van het symbolisme, de heersende kunststroming in de jaren 1890. De verschillende drukken en vertalingen van Psyche en Fidessa, andere afbeeldingen en illustraties van de sprookjes voltooien de expositie.

Psyche en Fidessa. De sprookjes van Couperus
24 mei – 2 november 2014

Boek

Medio juni verschijnt er een bibliofiele uitgave van de sprookjes Psyche en Fidessa, met alle illustraties van Bernard Reith.

Nazaten van de kunstenaar hebben zich ingespannen om voldoende geld bijeen te brengen om een boek te kunnen uitgeven met de beide sprookjes, geïllustreerd met alle 71 tekeningen van Reith.

Op de website sprookjesvancouperus.nl is alle informatie te vinden en kunt u het boek bestellen (tot 1 juni voor een gereduceerde prijs).

 

 



Leave a Response