12e editie van de Stripdagen Haarlem

strip-haarlem-2014-poster
Stripdagen Haarlem 2014
De 12e editie van het tweejaarlijkse cultureel festival Stripdagen Haarlem wordt gehouden op 31 mei en 1 juni 2014.

Stripdagen Haarlem is een tweejaarlijks stripfestival in het centrum van Haarlem dat sinds 1992 bestaat. Het festival bestaat uit tal van (gratis) te bezoeken tentoonstellingen, meerdere beurzen, lezingen, concerten, filmvoorstellingen, prijsuitreikingen, muzikale optredens en kinderactiviteiten. Het stripfestival wordt elke editie door ca. 25.000 tot 30.000 mensen bezocht.

Hoofdthema’s van de Stripdagen Haarlem 2014 

De Eerste Wereldoorlog - Het jaar 2014 zal internationaal in het teken staan van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Stripdagen Haarlem sluit hierop aan door o.a. de tentoonstelling: ‘Inktzwart – WO1 herdacht in strips en cartoons‘, te organiseren. Tijdens deze vier weken durende tentoonstelling rondom dit thema zal zowel actueel als historisch werk getoond worden. Daarnaast zullen er diverse andere activiteiten rondom dit thema worden georganiseerd.

De Nieuwe Garde - Het thema ‘De Nieuwe Garde’ zal het opkomende nieuwe Nederlandse tekentalent onder de aandacht brengen bij het ‘grote’ publiek. Elk van de talenten werkt aan (of heeft recentelijk gewerkt aan) ambitieuze graphic novels, die het niveau van de Nederlandse stripcultuur een grote nieuwe boost geeft.

Beurzen
Een belangrijke plek in de programmering van de Stripdagen Haarlem wordt ingenomen door de beurzen. Deze worden georganiseerd in nauwe samenwerking met Het Stripschap. Een deel van de beurzen vindt plaats in De Philharmonie in Haarlem en verder verspreidt het festival zich langs de Grote Kerk richting de Grote Markt. Er zijn drie verschillende beurzen: Verzamelaarsbeurs (uitgevers, stripwinkels, etc.), Antiquair & Tweedehandsbeurs (handelaren) en Small Press Beurs (voor individuele tekenaars).

 

 

Huisstijltekenaar
Iedere editie van Stripdagen Haarlem vragen wij een (bekende) tekenaar om onze huisstijl opnieuw vorm te geven aan de hand van de gekozen festivalthema’s voor de betreffende editie. Dit jaar is het de eer aan de striptekenaar/illustrator…..Typex!

Typex is ondermeer bekend als de tekenaar die in opdracht van het Rijksmuseum het beeldroman Rembrandt (Oog & Blik) maakte.

strip-haarlem-2014

 

 



Leave a Response