‘Amsterdam Wereldboekenstad 2008’ gaat bijna van start…

wereldboekenstad.jpg

Prinses Laurentien houdt op maandag 14 april in Parijs een toespraak bij de internationale start van Amsterdam Wereldboekenstad 2008. Amsterdam is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldboekenstad 2008. De presentatie vindt plaats in het hoofdkwartier van UNESCO. De Prinses is beschermvrouwe van Amsterdam Wereldboekenstad.

worldbookday2008.jpg

Het is de UNESCO die sinds 2001 elk jaar een stad de titel World Book Capital toekent. Het jaar begint op 23 april 2008, World Book and Copyright Day en eindigt 22 april 2009. Amsterdam volgt de Colombiaanse hoofdstad Bogotá op.

openbook01.jpgAmsterdam profileert zich dit jaar internationaal als boekenstad en vrijplaats van het woord. Thema van Amsterdam Wereldboekenstad is Open Book, Open Mind. Als zetel van grote uitgeverijen en drukkerijen heeft Amsterdam een rijke traditie als boekenstad. Het thema sluit aan bij de 17de eeuw toen in Amsterdam werk van schrijvers en denkers werd gepubliceerd dat in hun eigen land niet uitgegeven kon worden, zoals Descartes en Locke. Iconen van Amsterdam Wereldboekenstad zijn Spinoza, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt.

Congres
De activiteiten in Amsterdam gaan van start met een congres op 21 en 22 april 2008.
Het boek in het internet tijdperk: Auteursrecht en de toekomst voor schrijvers, uitgevers en bibliotheken, is de titel van het internationale auteursrecht symposium dat ter gelegenheid en aan de vooravond van de start van Amsterdam Wereldboekenstad wordt georganiseerd op 21 en 22 april 2008.

Internationaal Literatuurfestival Amsterdam
Op 23 april is de officiële opening en van 24 tot en met 27 april staat de stad in het teken van een extra feestelijke editie van het Internationaal Literatuurfestival Amsterdam georganiseerd. Spraakmakende auteurs uit binnen- en buitenland zullen ‘Het Vrije Woord’ belichamen en bezielen in de OBA en andere locaties in Amsterdam.

Activiteiten
Hierna komt er een grote stroom activiteiten, tentoonstellingen, lezingen, e.d. op gang. De coördinatie berust bij het buro Amsterdam Wereldboekenstad. Op de website kunt u alle informatie vinden en abonneren op een nieuwsbrief.

  • Alle activiteiten zijn te vinden in de programmaladder.


Leave a Response