Ex-libriskunst uit de collectie Jansen-Ebing in Museum Meermanno

meermanno-exlibris-2014-1

Museum Meermanno | Huis van het boek in Den Haag organiseert deze zomer van 22 juli t/m 17 augustus 2014 de tentoonstelling ‘Van Dürer tot Escher. Ex-libriskunst uit de collectie Jansen-Ebing’.

Ruim 400 ex-libris zijn te bewonderen, van kunstenaars uit verschillende perioden en uit verschillende landen. Een aantal ex-libris zijn ingedeeld naar geliefde thema’s, zoals literatuur, typografie en erotiek. Ook zijn er ex-libris te zien op naam van leden van koninklijke families, bekende politici, onder wie Adolf Hitler en Benito Mussolini, en bekende schrijvers en musici, zoals T.S. Eliot en Richard Strauss. Niet alleen ex-libriskunstenaars waagden zich aan het ex-libris, maar ook bekende kunstenaars zoals Gustav Klimt, René Lalique en M.C. Escher.

Behalve een groot aantal ex-libris zijn er ontwerpschetsen, houtblokken, etsplaten en briefwisselingen van het verzamelaarsechtpaar met kunstenaars te zien in de tentoonstelling.

Museum Meermanno bezit met ruim 350.000 bladen de grootste collectie ex-libris ter wereld. Maar liefst 80.000 bladen daarvan zijn verzameld door het echtpaar Jansen-Ebing en in 2001 overgedragen aan het museum. 

De collectie Jansen-Ebing is over lange tijd en met veel zorg verzameld. Johan H.A. Jansen (1913-1992) was zeer actief in de ex-libriswereld en na zijn overlijden heeft zijn vrouw Gon Jansen-Ebing  (1920- 2013) het verzamelen voortgezet. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *