Donald Duck, al 80 jaar een beroemde eend – tentoonstelling in Museum Meermanno

donald-duck-meermanno-2014

Wie kent hem niet? Donald Duck, de onhandige, driftige eend zonder broek. Hij heeft zijn eigen weekblad, speelt de hoofdrol in films, wordt ingezet voor reclames en propaganda en heeft wereldwijd miljoenen fans. De van oorsprong Amerikaanse stripfiguur is al 80 jaar een beroemde eend.

Donald Duck verschijnt voor het eerst in 1934 als bijfiguur in een korte tekenfilm van Walt Disney. De Amerikaanse tekenaar Carl Barks tekende de eend tussen 1942 en 1966 en maakte hem wereldberoemd als stripfiguur. Ook bedacht hij Duckstad en andere bekende figuren zoals oom Dagobert, Guus Geluk en Willie Wortel. In Nederland verscheen het weekblad Donald Duck voor het eerst in 1952. Voor de Nederlandse redactie hebben verschillende striptekenaars Donald Duck getekend, onder wie Ben Verhagen, Daan Jippes en Mau Heymans. In de tentoonstelling zijn strips van verschillende tekenaars te zien, met steeds een net iets andere Donald.

donald-duck-1952
Donald Duck nummer 1, 1952

Tentoonstelling in het souterrain van Museum Meermanno

Dat Donald Duck een wereldberoemde eend is, tonen de strips uit verschillende landen, van Denemarken tot Italië, van Oostenrijk tot China. Ook wordt Duckstad bezocht door BN’ers, onder wie Sven Kramer (Zwaan Kranig) en Georgina Verbaan (Georgina Verzwaan) en kent de Donald Duck een kroningsspecial met Maxima en Willem-Alexander. In de tentoonstelling zijn bijzondere uitgaven te zien en is er aandacht voor Donald Duck in de reclame: merken als Zwitsal, Honig en Nutricia gebruikten zijn populariteit om hun producten mee aan te prijzen. Tevens is Donald Duck ingezet als propaganda. In de Tweede Wereldoorlog bracht Walt Disney tekenfilms uit, met de Amerikaanse eend in de hoofdrol, die de oorlog tegen Duistland propageerde.

‘Donald Duck. Al 80 jaar een beroemde eend’ is te zien van 26 augustus t/m 4 januari 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *