Uitgeverij Aspekt komt met nieuw tijdschrift voor literatuur en cultuur: Bühne

cover-buhne-2014-1Uitgeverij Aspekt komt dit najaar met Bühne, een nieuw tijdschrift voor literatuur en cultuur. Het gaat twee keer per jaar verschijnen, in september en maart.

In het eerste nummer, met een portret van Stefan Zweig op de cover, onder andere Richard Ernest over de dagboeken van Jan Zábrana, Hans Dütting over Pablo Neruda, Margreet den Buurman over Thomas Mann, Perry Pierik over Stefan Zweig en Jan Best de Vries over de zomer van 1959.

Over de achtergrond van de naam van het tijdschrift zegt de uitgever:

1933 maakte een einde aan een bijzondere culturele, literaire en historische ontwikkeling. Het fascisme kreeg definitief voet aan de grond en Europa begon de lange mars richting Tweede Wereldoorlog. Het met veel elan ontpopte nieuwe culturele engagement uit de jaren twintig, waarin het blad Weltbühne een niet onbelangrijke rol speelde, kwam hiermee hardhandig aan z’n eind.

Voor velen die betrokken waren geweest bij dit blad was het een spreekbuis, leerschool en soms eerste podium tot wereldsucces. Op de heröiek volgde de tragiek. Velen die hun naam aan het blad verbonden gingen ten onder in de oorlog of stapten zelf uit het leven. Wat bleef was ‘de goud omrande herinnering’ aan Weltbühne, dat ooit was opgericht door Siegfried Jacobsohn. Het huidige Bühne is natuurlijk geen kopie, zelfs geen eigentijdse variant. Het is wel een ode en een onderstreping van het feit dat cultuur zijn weg moet vinden, ongeacht politiek of economisch klimaat.

Daarom Bühne, ontstaan in tijd van crisis maar vol onverbeterlijke overtuiging dat het letterenland bouwt aan de eeuwigheid.

  • Het eerste nummer verschijnt in oktober, ca 198 pagina’s, verkoopprijs € 14,95
    en is hier te bestellen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *