‘Stadsbibliotheek Antwerpen’ wordt ‘Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience’

antw-bib1.jpg

De Stadsbibliotheek Antwerpen verandert op 17 mei 2008 van naam en heet voortaan Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De nieuwe naam verwijst én naar haar functie als bewaarbibliotheek van de stad Antwerpen én naar de plaats waar de instelling gevestigd is: het Hendrik Conscienceplein te Antwerpen.

125 Jaar geleden opende de Stadsbibliotheek haar deuren op het Hendrik Conscienceplein.
De opening van de nieuwe bibliotheek in 1883 ging gepaard met de onthulling van het beroemde standbeeld van Hendrik Conscience. In die tijd woonden de Stadsbibliotheek en de Volksbibliotheek nog onder één dak. De Volksbibliotheek verhuisde al snel en evolueerde in de daarop volgende decennia tot de Openbare Bibliotheek.

Sindsdien werd de Stadsbibliotheek wel eens verward met de Openbare Bibliotheek waardoor bezoekers naar het foute adres kwamen. Om de verwarring voorgoed uit de wereld te helpen, verandert de Stadsbibliotheek haar naam nu dus in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Feest
Op 17 mei 2008 wordt die nieuwe naam gevierd op en rond het Hendrik Conscienceplein.
In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience kunt u aan de hand van oude foto’s, affiches en kranten de Consciencefeesten van weleer herbeleven.
Het volledige programma is te vinden op de website van de stad Antwerpen.antw-bib2.jpg

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de bewaarbibliotheek van de stad Antwerpen.

Sinds 1980 verzamelt de bibliotheek systematisch oude drukken, Antverpiensia, Nederlandse letterkunde, literatuur- en cultuurgeschiedenis van Vlaanderen en Nederland en geschiedenis van de Vlaamse beweging. De collectie is ondertussen uitgegroeid tot circa één miljoen volumes waaronder handschriften, oude drukken, tijdschriften en dagbladen.

Op de foto de prachtige Nottebohmzaal (ca. 1930).

Update 18 mei 2008 – een verslag van deze dag + foto’s bij: indymedia.be.



Leave a Response