Vijfde Bilderdijklezing door Rick Honings

bilderdijklezing-2014

De Bilderdijklezing 2014 wordt dit jaar gehouden door Rick Honings en is getiteld ‘Bilderdijk superstar’. Na de lezing brengt schrijver, dichter en tekenaar Wim Hofman een hommage aan de dichter en alleskunner Willem Bilderdijk.

Willem Bilderdijk (1756-1831) woonde de laatste vier jaar van zijn leven in Haarlem. In navolging van Leiden, waar de Huizinga-lezing gehouden wordt, organiseert de Stichting Bilderdijk Haarlem sinds 2006 tweejaarlijks de Bilderdijk-lezing.

Rick Honings, Neerlandicus en gelauwerd biograaf van Willem Bilderdijk, verzorgt dit jaar de vijfde Bilderdijk-lezing getiteld Bilderdijk Superstar.

Bilderdijk werd door tijdgenoten gezien als de belangrijkste dichter van zijn tijd. Men noemde hem de Hollandse Homerus, de tweede Vondel en de vaderlandse Goethe. Met zijn opvallende en excentrieke imago – dat van de arme, melancholische, bijna-dode, maar goddelijk geïnspireerde dichter – groeide hij uit tot een negentiende-eeuwse celebrity. Rondom Bilderdijk zag men bovendien allerlei vroege vormen van fancultuur ontstaan.

U kunt 12 december een lezing verwachten over haarplukken, relieken, verzamelaars, dwepers, literaire toeristen en de drijfveren van de ware Bilderdijk-fan. Het is inmiddels traditie dat na de lezing een hedendaags dichter een hommage brengt aan de wonderlijke alleskunner Bilderdijk. Na Adriaan Jaeggi, George Moormann en Adriaan van Dis is dit keer de beurt aan dichter en tekenaar Wim Hofman. Na afloop zal er een krans worden gelegd op het graf van Bilderdijk.

De lezing vindt plaats op vrijdag 12 december 2014, in de Grote- of Sint Bavokerk te Haarlem. De deur gaat open om 16 uur, er is vrije toegang.

glossy-bilderdijk

Glossy – Welke dichter verdient zijn eigen glossy? Willem Bilderdijk natuurlijk! Op 12 december verschijnt het tijdschrift Willem, met daarin onder meer de tekst van de Vijfde Bilderdijklezing die op die dag wordt uitgesproken in de St. Bavo in Haarlem: ‘Bilderdijk Superstar. Literaire fancultuur in de negentiende eeuw’. Dankzij George Moormann en Ruud Douma is het een echt collector’s item geworden, dat in de verzameling van de ware Bilderdijk-fan niet mag ontbreken!

==

honings-arend-2013

Rick Honings schreef samen met Peter van Zonneveld de biografie van Bilderdijk
De gefnuikte arend
het leven van Willem Bilderdijk (1756-1831)

zie meer bij ‘boeken over boeken’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *