Eerste Jansonius-lezing door Peter van der Krogt bij Bijzondere collecties

Op 30 januari 2015 houdt Peter van der Krogt de eerste Jansonius-lezing, over de Amsterdamse cartograaf Johannes Janssonius.

Voor de eerste Jansonius-lezing is de ‘Jansonius-conservator’ Peter van der Krogt uitgenodigd. Hij zal spreken over leven en werk van de zeventiende-eeuwse Amsterdamse cartograaf, drukker en uitgever Johannes Janssonius.

janssoniusJanssonius, Johannes
Arnhem, 1588 – Amsterdam, 1664

Uitgever, boekverkoper. Begon zijn loopbaan in het bedrijf van zijn vader Johannes Janssonius (van Arnhem). Hier werkte hij en zijn vader als uitgever reeds samen met Pieter van den Keere en Hondius. Hij trouwde in 1612 met Elisabeth Hondius, de dochter van Jodocus I Hondius, en vestigde zich in 1615 (of reeds in 1612?) te Amsterdam ‘Op ’t Water’ (huidige Damrak 47) ‘in de Paskaart’, pal naast zijn grote concurrent Willem Jansz. Blaeu. Ook hij werd in Amsterdam wel ‘Johannes Janssonius van Arnhem’ genoemd. Hij was een zeer produktieve uitgever, die in Stockholm een nevenbedrijf had. Hij zette in samenwerking met zijn zwagers Jodocus I en Henricus Hondius de uitgave voort van de Mercator-Hondius Atlas. Zijn erfgenamen waren de kinderen van zijn zoon Jodocus (overleden in 1655) en zijn dochters Elisabeth (getrouwd met Johannes van Waesbergen) en Maria. (Repertorium Nederlandse kaartmakers)

De Jansonius-lezingen zijn een initiatief van Explokart, de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het Jansonius Fonds.

De lezing vindt plaats in de Nina van Leerzaal van het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam.
De lezing is toegankelijk voor alle belangstellenden. Het bijwonen van de lezing is gratis. U wordt verzocht u aan te melden via Bijzondere Collecties.

kaart-middelburg-detail
detail stadskaart Middelburg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *