Manuscripten uit Timboektoe te zien in Bozar Brussel

‘De tragedies zijn te wijten aan verschillen en gebrek aan tolerantie. Glorie aan Hem die iets groots tot stand brengt door uit te gaan van het verschil en die vrede en verzoening laat heersen’

Een tekst uit een van de eeuwenoude manuscripten uit Timboektoe in Mali met een onschatbare culturele waarde. Ze dateren uit verschillende eeuwen en bevatten teksten over wetenschap en ook over politiek en recht.

  • In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel zijn een aantal van deze unieke manuscripten te zien. De tentoonstelling Timbuktu Renaissance is nog te bezoeken tot 22 februari 2015.
    zie Bozar Expo

De verzameling manuscripten van Timboektoe omvatten zo’n 700.000 handschriften waarvan de oudste uit de 11e eeuw stammen. Het grootste deel is in bezit van verschillende families en wordt bewaard in privébibliotheken en in woonhuizen.

Dankzij de inspanningen van vooral Abdel Kader Haidara, de stichter van de Mamma Haidara Library, kwam er wereldwijd aandacht voor deze enorme culturele schat (zie de film onderaan). In 2012 dreigden de manuscripten in handen te vallen van rebellen. Ook nu was het Abdel Kader Haidara die een hoofdrol speelde in het redden van de manuscripten.

FILM – In 2009, the French/German cultural TV channel ARTE produced a feature-length film about Timbuktu’s manuscript heritage: Tombouctou: les manuscrits sauvés des sables | Timbuktus verschollenes Erbe: vom Sande verweht, directed by Lutz Gregor / Gruppe 5.
The full film can be viewed onlineart
.

A manuscript page from Timbuktu (wikipedia)



Leave a Response