Antwerpen krijgt vier tentoonstellingen over historische cartografie

antwerpen-1598Vanaf 24 april is de stad Antwerpen in de ban van de cartografie

Vier tentoonstellingen nemen de bezoeker deze zomer mee op ontdekking langs de historische cartografie. Het MAS geeft in De Wereld Gespiegeld een overzicht van het veranderende wereldbeeld van de Middeleeuwen tot nu. In het Museum Plantin-Moretus brengt De Stad Getekend de ontwikkeling van Antwerpen in de 16de eeuw in kaart. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience neemt bezoekers mee langs maritieme kaarten over De Zeven Zeeën. Het Rockoxhuis brengt samen met het Museum Plantin-Moretus een biografische tentoonstelling over Abraham Ortelius (1527-1598), de beroemde Antwerpse kaartenmaker.

Dit gevarieerd tentoonstellingsprogramma is samengesteld naar aanleiding van het International Congress of Historical Cartography. Van 12 tot 17 juli 2015 brengt de 26ste editie een 250-tal specialisten op het vlak van historische cartografie naar Antwerpen.

De Wereld Gespiegeld – 
Wereldkaarten van de middeleeuwen tot nu
MAS | Museum aan de Stroom
24 april tot 16 augustus 2015

Van 24 april tot 16 augustus 2015 loopt in het MAS | Museum aan de Stroom de expo De Wereld Gespiegeld. Aan de hand van meer dan 150 unieke wereldkaarten, globes en objecten neemt het MAS de bezoeker mee op ontdekkingsreis langs de fascinerende geschiedenis van het westerse wereldbeeld van de Middeleeuwen tot nu.

Abraham Ortelius (1527 – 1598) – in de ban van de klassieke oudheid
Rockoxhuis
24 april tot 16 augustus 2015

Abraham Ortelius staat bekend als de geograaf die in 1570 de eerste verzameling kaarten als één boek op de markt brengt, het Theatrum Orbis Terrarum. Maar hij was ook de eerste die met historische kaarten uitpakte. Op de tentoonstelling wordt een keuze uit de historische kaarten getoond, samen met enkele van de gedrukte werken die Ortelius gebruikte om zijn kaarten samen te stellen.

De Stad Getekend
Museum Plantin-Moretus
24 april tot 19 juli 2015

In de zestiende eeuw groeide Antwerpen uit tot een internationale handelsmetropool. Aan de hand van stadsgezichten, plattegronden en historieprenten volgt de tentoonstelling het wel en wee van Antwerpen in deze turbulente periode. Centraal in de tentoonstelling staat de stadsplattegrond (1565) van Virgilius Bononiensis; een panoramisch zicht op de stad vanuit het oosten.

De Zeven Zeeën
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
13 juni tot 13 september 2015

Vanaf de vijftiende eeuw varen ontdekkingsreizigers over de Zeven Zeeën, op zoek naar nieuwe gebieden. De Erfgoedbibliotheek brengt met navigatieboeken, zeekaarten, maritieme atlassen en de uitzonderlijke globes van Blaeu het verhaal van heldhaftige zeevaarders.

antwerpen-tent-zeekaart

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *