Winsum krijgt Kinderboekenhuis

skc-winsum-1

Op 19 januari jl. is in het Groningse Winsum de overdrachtsakte getekend voor een nieuw pand voor de stichting Kinderboek Cultuurbezit (SKC). Hiermee is het voormalige aulapand naast de Obergumer kerk formeel overgedragen aan SKC. De komende maanden verbouwt de stichting dit pand aan de Kerkpad 2 tot Kinderboekenhuis: “hét centrum van de kinder- en jeugdliteratuur in Nederland”.

De stichting Kinderboek Cultuurbezit (SKC) in  Winsum bezit – na de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag – de grootste collectie kinder- en jeugdboeken van Nederland. In het voormalige gemeentehuis in de Hoofdstraat in Winsum zijn meer dan 30.000 kinder- en jeugdboeken ondergebracht.

De collectie is de laatste jaren zodanig gegroeid dat de verzameling in dit pand niet meer verantwoord kan worden beheerd. De stichting heeft overeenstemming bereikt met de gemeente en gaat verhuizen naar de voormalige aula naast de Obergumer kerk.

skc-winsum-2Architectenburo De Zwarte Hond heeft een ontwerp gemaakt om de aula te verbouwen tot kinderboekenmuseum. Naast het bekijken van de bijzondere verzameling in het museum kunnen veel boeken ter plaatse gelezen worden en een deel van de boeken mogen worden uitgeleend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *