18 april 2015 – Open dag Universiteitsbibliotheek Groningen

ub400De officiële start van de Groningse universiteit was op 23 augustus 1614. Een half jaar later, op 28 februari 1615, volgde de oprichting van de Groningse universiteitsbibliotheek, één van de oudste bibliotheken in Nederland.

Vorig jaar werd het 400-jarig bestaan van de universiteit al uitbundig gevierd in Groningen. Dit voorjaar is de beurt aan de Universiteitsbibliotheek om stil te staan bij het jubileum.

In het donkere magazijn…  Voor het publiek is er op zaterdag 18 april een open dag met een exclusief kijkje achter de schermen van de Universiteitsbibliotheek.

Wist u dat de kelderverdieping en de begane grond bijna geheel worden ingenomen door twee gesloten magazijnen met ruim twee-en-half miljoen boeken? En dat op allerlei voor het publiek niet zichtbare plekken in de bibliotheek meer dan honderd mannen en vrouwen werken? Want elk boek moet worden besteld, aangeschaft, gecatalogiseerd en van metadata voorzien (onderwerpscodes, biografische en bibliografische gegevens, enzovoorts).

Er zijn rondleidingen door het gebouw, er is een formatiemarkt, u kunt een bezoek brengen aan de tentoonstelling Bibliotheekwerk Mensenwerk en nog veel meer (zie website).

Boeken

Van knekelhuis tot kloppend hartIn 2012 verscheen er een rijk geïllustreerde geschiedschrijving van de Universiteitsbibliotheek, geschreven door  de oud-medewerkers Alex Klugkist en Sybren Sybrandy:
Van knekelhuis tot kloppend hart
Geschiedenis van de Bibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen – 1615 tot heden.

The University Library of GroningenEn recent verscheen een kleinere uitgave van Gerda Huisman, conservator bijzondere collecties bij de Universiteitsbibliotheek:
The University Library of Groningen
Four hundred years of history in four buildings, forty collections and infinite pictures.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *