Kinderboekenschrijfster Martha Heesen krijgt Theo Thijssen-prijs 2015

Theo Thijssen-prijs 2015 voor Martha Heesen
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2015 toegekend aan Martha Heesen (Oisterwijk, 1948).

Uit het juryrapport: Martha Heesen brengt ongemerkt in haar kleine verhalen verschillende generaties samen en verkent met veel zin voor nuance en diepgang hun soms pijnlijke, soms ingewikkelde, soms geheimzinnige, maar altijd onverwachte en daardoor spannende familiegeschiedenis. Ze schreef bijna ongemerkt een oeuvre bij elkaar met een enorm grote zeggingskracht. Daar word je stil van.

De oeuvreprijs wordt uitgereikt op donderdag 24 september op een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum / Kinderboekenmuseum.

Martha Heesen debuteerde in 1993 met Het plan-Stoffel en heeft inmiddels een twintigtal titels op haar naam staan. Ze kreeg drie jaar achter elkaar een Zilveren Griffel: in 2000 voor De vloek van Cornelia, in 2001 voor Mijn zusje is een monster en in 2002 voor Stekels. In 2004 ontving Matha Heesen de Gouden Uil voor Jeugdliteratuur voor Toen Faas niet thuiskwam. Met haar boek Bajaar won zij de Gouden Lijst 2012.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *