Pieter Steinz krijgt Gouden Tulp 2015 voor ‘Made in Europe’

gouden-tulp-2015Made in Europe. De kunst die ons continent bindt van Pieter Steinz (Nieuw Amsterdam) heeft vandaag de Gouden Tulp 2015, de prijs voor het beste informatieve boek, gewonnen. Steinz maakte het boek samen met ontwerper Sander Pinkse.

Uit het juryrapport:

steinz-europe-2014‘Het non-fictie boek dat vanwege inhoud, afbeeldingen en vormgeving het meeste indruk gemaakt heeft is Pieter Steinz’ Made in Europe. Waar de politiek stokt, daar neemt de cultuur het met een grote vanzelfsprekendheid over. Made in Europe hoort in elke boekenkast: het is een prachtig vormgegeven culturele reisgids waarin Pieter Steinz in sprankelend proza een vrolijk stemmend beeld schetst van de kunst die het oude continent bindt.’

Pieter Steinz (1963) studeerde Engels en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte meer dan twintig jaar als kunst- en boekenredacteur bij NRC Handelsblad en was sinds 2012 directeur van het Nederlands Letterenfonds, totdat hij terugtrad wegens ALS.

Van zijn hand verschenen onder meer de veelgeprezen bestsellers Dracula heeft echt geleefd, Made in Europe en Steinz – Gids voor de wereldliteratuur (met zijn dochter Jet). Vorig jaar werd aan hem de Gouden Ereveer uitgereikt.

eervolle vermelding voor de andere genomineerden

  • Casa Benali. Het Marokkaans huis-tuin-en-keukenkookboek van Abdelkader Benali en Saida Nadi-Benali (Arbeiderspers),
  • De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw van Saskia de Bodt (Vantilt),
  • Dijken van Nederland van Eric-Jan Pleijster en Cees van der Veeken (nai010 uitgevers)
  • Horizon City van Jaap Scholten (AFdH Uitgevers).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *